Search

In Stock

Williams’ Nutrition for Health, Fitness and Sport 12Th Edition By Eric Rawson – Test Bank

Instant delivery only

  • ISBN-10 ‏ : ‎ 1260258971
  • ISBN-13 ‏ : ‎ 978-1260258974

$28.00

SKU:tb1001973

Williams’ Nutrition for Health, Fitness and Sport 12Th Edition By Eric Rawson – Test Bank

Nutrition for Health, Fitness & Sport, 12e (Williams)
Chapter 6 Protein: The Tissue Builder

1) All of the following are true physiological functions exhibited by protein EXCEPT ________.
A) it forms the structural basis of muscle tissue
B) it is the major component of most enzymes in the muscle
C) it is the major energy source during exercise
D) All of the choices are correct.

Answer: C
Section: Metabolism and Function
Topic: Proteins
Bloom’s: 2. Understand
Learning Outcome: 06.04 Describe the digestion of protein, its metabolic fate and distribution in the body, and its major functions in human metabolism.

2) Compared to carbohydrates and fats, proteins are unique in that they also contain ________.
A) nitrogen
B) hydrogen
C) oxygen
D) carbon

Answer: A
Section: Dietary Protein; Metabolism and Function
Topic: Proteins
Bloom’s: 2. Understand
Learning Outcome: 06.04 Describe the digestion of protein, its metabolic fate and distribution in the body, and its major functions in human metabolism.
Activity Type: New

3) Which of the following statements about animal proteins is true?
A) Many animal proteins are considered complete proteins
B) Animal sources of protein promote muscle synthesis better than plant sources of protein
C) Sources of animal protein are naturally low in fat
D) Animal proteins should be combined in complementary meals to ensure a mix of amino acids is consumed

Answer: A
Section: Dietary Protein
Topic: Proteins
Bloom’s: 2. Understand
Learning Outcome: 06.01 Distinguish between complete and incomplete protein and identify foods that may be one or the other.
Activity Type: New

4) Which of the following amino acids is considered an essential amino acid?
A) Valine
B) Alanine
C) Serine
D) Tyrosine

Answer: A
Section: Dietary Protein
Topic: Proteins
Bloom’s: 1. Remember
Learning Outcome: 06.03 Name the nine essential amino acids.
Activity Type: New

5) The ________ amino acid is the essential amino acid found in the lowest concentration in a source of protein.
A) limiting
B) incomplete
C) nondispensible
D) conditionally essential

Answer: A
Section: Dietary Protein
Topic: Proteins
Bloom’s: 2. Understand
Learning Outcome: 06.01 Distinguish between complete and incomplete protein and identify foods that may be one or the other.
Activity Type: New

6) Shayna is worried about her protein intake and is trying to include more protein in her diet now that she is training for an upcoming Crossfit competition. Which of the following foods contains the most protein?
A) 1 cup Greek yogurt
B) 1 egg
C) 1 slice whole wheat bread
D) 1/4 cup roasted peanuts

Answer: A
Section: Dietary Protein
Topic: Proteins
Bloom’s: 2. Understand
Learning Outcome: 06.02 Calculate the approximate grams of protein that should be included in your daily diet.
Activity Type: New

7) There are ________ amino acids that are uniquely combined to make up proteins important for human health and wellness.
A) 20
B) 10
C) 50
D) 100

Answer: A
Section: Dietary Protein
Topic: Proteins
Bloom’s: 2. Understand
Learning Outcome: 06.01 Distinguish between complete and incomplete protein and identify foods that may be one or the other.
Activity Type: New

8) Because the human body cannot store excess nitrogen, ________.
A) deamination removes it from the amino acid, leaving a substrate known as acetyl CoA
B) ammonia is formed from the excess nitrogen and the liver converts it into urea, which is eventually eliminated by the kidneys
C) the possible energy content of excess amino acids is wasted
D) All of the choices are correct.

Answer: B
Section: Metabolism and Function
Topic: Proteins
Bloom’s: 2. Understand
Learning Outcome: 06.04 Describe the digestion of protein, its metabolic fate and distribution in the body, and its major functions in human metabolism.

9) When considering the functions of protein in human nutrition, which of the following is true?
A) The branched-chain amino acids constitute a significant amount of muscle tissue
B) The potential energy contained in protein can not be used in the human body
C) Protein is a major energy source for humans at rest
D) Tissue building takes precedence over energy production during periods of semistarvation

Answer: A
Section: Metabolism and Function; Proteins and Exercise
Topic: Proteins; Sports and Exercise Nutrition
Bloom’s: 2. Understand
Learning Outcome: 06.04 Describe the digestion of protein, its metabolic fate and distribution in the body, and its major functions in human metabolism.

10) Research suggests that protein may be a significant source of energy during ________.
A) strenuous weight training and accounts for up to 15 percent of the total energy cost
B) brief sessions of high-intensity exercise
C) the latter stage of prolonged endurance exercise, when protein could contribute up to 15 percent of the total energy cost
D) times when the body stores of glycogen and glucose are adequate

Answer: C
Section: Proteins and Exercise
Topic: Proteins; Sports and Exercise Nutrition
Bloom’s: 2. Understand
Learning Outcome: 06.05 Explain the role of protein in human energy systems during exercise.

11) Which of the following statements concerning protein metabolism and exercise is NOT true?
A) Weight training promotes synthesis of the contractile muscle proteins.
B) The effect of training in producing a positive protein balance during the recovery period depends on an adequate supply of protein and kcal.
C) Aerobic exercise stimulates synthesis of oxidative and mitochondria enzymes.
D) After exercise, protein balance is at the very most maintained, but is usually negative.

Answer: D
Section: Metabolism and Function; Proteins and Exercise
Topic: Proteins; Sports and Exercise Nutrition
Bloom’s: 2. Understand
Learning Outcome: 06.05 Explain the role of protein in human energy systems during exercise.

12) Amino acids go through a process called deamination whereby the nitrogen-containing group on the amino acid is removed and ammonia accumulates. In the liver, toxic ammonia is converted into ________, which can then be eliminated in the urine.
A) urea
B) ketone bodies
C) glucose
D) acetyl CoA

Answer: A
Section: Metabolism and Function
Topic: Proteins
Bloom’s: 2. Understand
Learning Outcome: 06.04 Describe the digestion of protein, its metabolic fate and distribution in the body, and its major functions in human metabolism.
Activity Type: New

13) Wyatt is a healthy 22-year-old male who consumes approximately 2,600 kcal daily. Based on the AMDR for protein, Wyatt should consume at least ________ grams of protein daily.
A) 65
B) 44
C) 25
D) 78

Answer: A
Section: Dietary Protein
Topic: Proteins
Bloom’s: 4. Analyze
Learning Outcome: 06.02 Calculate the approximate grams of protein that should be included in your daily diet.
Activity Type: New

14) The recommended protein intake for a healthy 25-year-old female who engages in moderate-intensity exercise a few days a week is ________ grams of protein per kilogram body weight.
A) 0.8
B) 1.0
C) 1.2
D) 1.4

Answer: A
Section: Dietary Protein
Topic: Proteins
Bloom’s: 1. Remember
Learning Outcome: 06.02 Calculate the approximate grams of protein that should be included in your daily diet.
Activity Type: New

15) Scientific research has shown that individual amino acid supplements may ________.
A) induce the formation of certain chemicals in the brain needed for nerve impulse transmission
B) lead to nutritional imbalances, as an overload of one amino acid may inhibit the absorption of others into the body
C) induce the secretion of hormones
D) All of the choices are correct.

Answer: D
Section: Protein-Related Supplements
Topic: Proteins; Sports and Exercise Nutrition
Bloom’s: 2. Understand
Learning Outcome: 06.08 Explain the theory underlying the use of protein and protein related dietary supplements to improve adaptation to exercise or exercise performance, and highlight the major research findings relative to their efficacy.

16) Which of the following is true when discussing the possible ergogenic effect of specific amino acids?
A) Arginine, lysine, and ornithine have been shown to enhance muscular development and strength
B) Tryptophan appears to be ergogenic in short-term exercise tasks
C) Although some early research indicated BCAA supplementation improved performance in marathon running performance of “slower” runners, most subsequent research it is not an effective ergogenic aid
D) Most scientific research supports the fact that glutamine supplementation enhances immune function during intense, prolonged training

Answer: C
Section: Protein-Related Supplements
Topic: Proteins; Sports and Exercise Nutrition
Bloom’s: 2. Understand
Learning Outcome: 06.08 Explain the theory underlying the use of protein and protein related dietary supplements to improve adaptation to exercise or exercise performance, and highlight the major research findings relative to their efficacy.

17) A ________ amino acid is one that can be converted into glucose.
A) glucogenic
B) ketogenic
C) nonessential
D) glycogenic

Answer: A
Section: Metabolism and Function
Topic: Proteins
Bloom’s: 2. Understand
Learning Outcome: 06.04 Describe the digestion of protein, its metabolic fate and distribution in the body, and its major functions in human metabolism.
Activity Type: New

18) Research involving creatine supplementation has shown it to have a positive ergogenic effect on all but which of the following?
A) Gains in either total body mass or lean body mass
B) Energy metabolism when treadmill running at 50–90 percent of VO2 max
C) Anaerobic endurance tests such as running performance in 300 meters
D) Tasks characterized by repetitive high-intensity exercise bouts with brief recovery periods

Answer: B
Section: Protein-Related Supplements
Topic: Proteins; Sports and Exercise Nutrition; Physical Activity and Exercise
Bloom’s: 2. Understand
Learning Outcome: 06.08 Explain the theory underlying the use of protein and protein related dietary supplements to improve adaptation to exercise or exercise performance, and highlight the major research findings relative to their efficacy.

19) The consumption of individual amino acids ________.
A) may lead to an increase in appetite
B) may interfere with the absorption of other essential amino acids
C) may lead to a cardiopulmonary disorder known as eosinophilia-myalgia syndrome
D) is recommended as safe by the FDA

Answer: B
Section: Protein-Related Supplements
Topic: Proteins; Sports and Exercise Nutrition
Bloom’s: 2. Understand
Learning Outcome: 06.08 Explain the theory underlying the use of protein and protein related dietary supplements to improve adaptation to exercise or exercise performance, and highlight the major research findings relative to their efficacy.

20) A review of research supports that there may be an ergogenic effect associated with the use of ________ supplementation.
A) glutamine
B) tryptophan
C) glycine
D) creatine

Answer: D
Section: Protein-Related Supplements
Topic: Proteins; Sports and Exercise Nutrition
Bloom’s: 2. Understand
Learning Outcome: 06.08 Explain the theory underlying the use of protein and protein related dietary supplements to improve adaptation to exercise or exercise performance, and highlight the major research findings relative to their efficacy.

21) Which of the following foods is the best source of both carbohydrate and protein?
A) Black bean soup
B) Baked potato
C) Grilled chicken
D) Apple

Answer: A
Section: Dietary Protein
Topic: Proteins
Bloom’s: 1. Remember
Learning Outcome: 06.01 Distinguish between complete and incomplete protein and identify foods that may be one or the other.

22) A high quality protein is best described as one that ________.
A) contains 10 grams of protein per 100 grams of food
B) contains all of the essential amino acids in the proper amounts and ratio
C) contains all of the nonessential amino acids
D) contains the amino acids leucine, isoleucine, and valine

Answer: B
Section: Dietary Protein
Topic: Proteins
Bloom’s: 2. Understand
Learning Outcome: 06.01 Distinguish between complete and incomplete protein and identify foods that may be one or the other.

23) The major source of energy for high intensity aerobic endurance activities is ________.
A) carbohydrate
B) fat
C) protein
D) water

Answer: A
Section: Metabolism and Function
Topic: Proteins; Sports and Exercise Nutrition; Physical Activity and Exercise
Bloom’s: 2. Understand
Learning Outcome: 06.05 Explain the role of protein in human energy systems during exercise.

24) Which of the following statements involving the interaction of protein and exercise training is false?
A) Small amounts of protein may be used as an energy source during endurance exercise, but usually account for less than 5 percent of the energy cost of the exercise
B) Small amounts of protein may be lost in the urine and sweat during exercise
C) Resistance weight training programs usually result in the development of a positive nitrogen balance in most athletes who are attempting to gain body weight in the form of muscle mass
D) Although weight lifters and endurance athletes may need slightly more protein than accounted for by the RDA, such increased protein may be obtained readily and more economically through a planned diet
E) Research has shown conclusively that amino acid supplements and other protein supplements will enhance performance in sports

Answer: E
Section: Metabolism and Function; Proteins and Exercise
Topic: Proteins; Sports and Exercise Nutrition
Bloom’s: 2. Understand
Learning Outcome: 06.05 Explain the role of protein in human energy systems during exercise.

25) All of the following are branched-chain amino acids except ________.
A) tyrosine
B) leucine
C) isoleucine
D) valine

Answer: A
Section: Metabolism and Function; Protein-Related Supplements
Topic: Proteins
Bloom’s: 1. Remember
Learning Outcome: 06.04 Describe the digestion of protein, its metabolic fate and distribution in the body, and its major functions in human metabolism.; 06.05 Explain the role of protein in human energy systems during exercise.; 06.08 Explain the theory underlying the use of protein and protein related dietary supplements to improve adaptation to exercise or exercise performance, and highlight the major research findings relative to their efficacy.
Activity Type: New

26) Which of the following statements relative to protein and exercise is FALSE?
A) Protein may be catabolized during exercise and used as an energy source, but the contribution generally is about 5–6 percent or less
B) Carbohydrate intake may exert a protein-sparing effect during exercise
C) Very low levels of protein intake during training may lead to the development of a condition known as sports anemia
D) Research has shown that individuals who are training to gain weight need about 6 to 8 grams of protein per kilogram body weight
E) In general, research has shown that protein supplementation above the RDA will not improve physiological performance capacity during exercise

Answer: D
Section: Proteins and Exercise
Topic: Proteins; Sports and Exercise Nutrition
Bloom’s: 2. Understand
Learning Outcome: 06.07 Based on current research findings, describe the dietary strategies involving protein intake (amount, type, and timing) before and/or after exercise that may help provide the substrate and hormonal milieu conducive to muscle tissue anabolism during recovery.

27) Mateo consumes approximately 2,500 kcal daily. Based on the AMDR for protein, Mateo should consume ________ percent of his total daily kcal from protein.
A) 10–35
B) less than 30
C) 20–40
D) 35–60

Answer: A
Section: Dietary Protein
Topic: Proteins
Bloom’s: 1. Remember
Learning Outcome: 06.02 Calculate the approximate grams of protein that should be included in your daily diet.
Activity Type: New

28) The process involving the formation of glucose from protein in the body is known as ________.
A) glycolysis
B) glucolysis
C) glycogenolysis
D) gluconeogenesis

Answer: D
Section: Metabolism and Function
Topic: Proteins
Bloom’s: 1. Remember
Learning Outcome: 06.04 Describe the digestion of protein, its metabolic fate and distribution in the body, and its major functions in human metabolism.

29) Which of the following statements relative to protein metabolism is false?
A) Excess protein may be converted to glucose in the body.
B) The liver is a critical center for the control of amino acid metabolism.
C) Essential amino acids can be formed in the liver from carbohydrate and nitrogen from non-essential amino acids.
D) Excess protein may be converted to fat in the body.
E) Urea is a waste product of protein metabolism.

Answer: C
Section: Metabolism and Function
Topic: Proteins
Bloom’s: 2. Understand
Learning Outcome: 06.04 Describe the digestion of protein, its metabolic fate and distribution in the body, and its major functions in human metabolism.

30) Benjamin is consuming a low-kcal diet and wants to ensure he is meeting his protein needs. Which of the following foods is most likely to be a complete protein?
A) Scrambled egg whites
B) Peanut butter
C) Almonds
D) Baked potato

Answer: A
Section: Dietary Protein
Topic: Proteins
Bloom’s: 2. Understand
Learning Outcome: 06.01 Distinguish between complete and incomplete protein and identify foods that may be one or the other.
Activity Type: New

Reviews

There are no reviews yet.

Write a review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top
Product has been added to your cart