Search

In Stock

Visual Anatomy & Physiology 3E By Martini – Test Bank

Instant delivery only

  • ISBN-10 ‏ : ‎ 9780134394695
  • ISBN-13 ‏ : ‎ 978-0134394695

$35.00

SKU:tb1001955

Visual Anatomy & Physiology 3E By Martini – Test Bank

Visual Anatomy and Physiology, 3e (Martini)
Chapter 11 Nervous Tissue

Multiple Choice Questions

1) Which of the following is not a function of the nervous system?
A) sense the internal and external environments
B) integrate sensory information
C) coordinate voluntary and involuntary activities
D) direct long-term functions, such as growth
E) control peripheral effectors
Answer: D
Learning Outcome: 11.1
Bloom’s Taxonomy: Understanding

2) The ________ nervous system is composed of the brain and spinal cord.
A) autonomic
B) peripheral
C) central
D) efferent
E) afferent
Answer: C
Learning Outcome: 11.1
Bloom’s Taxonomy: Remembering

3) The ________ nervous system controls the skeletal muscles.
A) sympathetic
B) parasympathetic
C) afferent
D) somatic
E) autonomic
Answer: D
Learning Outcome: 11.1
Bloom’s Taxonomy: Remembering

4) The ________ nervous system provides involuntary regulation of smooth muscle, cardiac muscle, and glandular activity.
A) somatic
B) autonomic
C) sensory division of the peripheral
D) automatic
E) special sensory
Answer: B
Learning Outcome: 11.1
Bloom’s Taxonomy: Remembering

5) The basic functional unit of the nervous system is the
A) brain.
B) spinal cord.
C) nerve.
D) glial cell.
E) neuron.
Answer: E
Learning Outcome: 11.2
Bloom’s Taxonomy: Remembering

6) The plasma membrane of an axon is called the
A) axon hillock.
B) axoplasm.
C) axolemma.
D) axon terminal.
E) axokaryon.
Answer: C
Learning Outcome: 11.2
Bloom’s Taxonomy: Remembering

7) The cytoplasm that surrounds the nucleus of a neuron is called the
A) protoplasm.
B) nucleoplasm.
C) sarcoplasm.
D) neuroplasm.
E) perikaryon.
Answer: E
Learning Outcome: 11.2
Bloom’s Taxonomy: Remembering

8) Clusters of RER and free ribosomes in neurons are called
A) neurofilaments.
B) neurofibrils.
C) perikaryon.
D) Nissl bodies.
E) microglia.
Answer: D
Learning Outcome: 11.2
Bloom’s Taxonomy: Remembering

9) The axon is connected to the cell body at the
A) telodendria.
B) synaptic knobs.
C) collateral branches.
D) axon hillock.
E) synapse.
Answer: D
Learning Outcome: 11.2
Bloom’s Taxonomy: Remembering
10) Branches that may occur along an axon are called
A) dendrites.
B) synaptic knobs.
C) collateral branches.
D) hillocks.
E) synapses.
Answer: C
Learning Outcome: 11.2
Bloom’s Taxonomy: Remembering

11) Axons terminate in a series of fine extensions known as
A) telodendria.
B) knobs.
C) collateral branches.
D) dendrites.
E) synapses.
Answer: A
Learning Outcome: 11.2
Bloom’s Taxonomy: Remembering

12) Neurotransmitter for release is stored in synaptic
A) telodendria.
B) knobs.
C) vesicles.
D) mitochondria.
E) neurosomes.
Answer: C
Learning Outcome: 11.2
Bloom’s Taxonomy: Remembering

13) The site of intercellular communication between neurons is the
A) telodendria.
B) synaptic knob.
C) collateral branch.
D) hillock.
E) synapse.
Answer: E
Learning Outcome: 11.2
Bloom’s Taxonomy: Remembering

14) Which of the following is not associated with the cytoskeleton of the perikaryon?
A) neurofilaments
B) axon
C) dendrite
D) nucleus
E) neurofibrils
Answer: D
Learning Outcome: 11.2
Bloom’s Taxonomy: Understanding
15) Which of the following is not contained in the axoplasm of the axon?
A) neurotubules
B) mitochondria
C) vesicles
D) neurofibrils
E) Nissl bodies
Answer: E
Learning Outcome: 11.2
Bloom’s Taxonomy: Remembering

16) Most CNS neurons lack centrioles. This observation explains
A) why CNS neurons grow such long axons.
B) why CNS neurons cannot divide.
C) the ability of neurons to generate an action potential.
D) the ability of neurons to communicate with each other.
E) the ability of neurons to produce a resting potential.
Answer: B
Learning Outcome: 11.2
Bloom’s Taxonomy: Understanding

Figure 11-1

17) Identify the structures labeled “5.”
A) axons
B) telodendria
C) dendritic spines
D) synaptic terminals
E) axosomata
Answer: D
Learning Outcome: 11.2
Bloom’s Taxonomy: Remembering
18) The structure labeled “2” is a
A) cell body.
B) dendrite.
C) axon hillock.
D) Nissl body.
Answer: A
Learning Outcome: 11.2
Bloom’s Taxonomy: Remembering

19) Which of the following is not a recognized structural classification for neurons?
A) anaxonic
B) bipolar
C) multipolar
D) pseudopolar
E) unipolar
Answer: D
Learning Outcome: 11.3
Bloom’s Taxonomy: Remembering

20) ________ monitor the digestive, respiratory, cardiovascular, urinary, and reproductive systems.
A) Proprioceptors
B) Interoceptors
C) Exteroceptors
D) Somatic sensory receptors
E) Special sense receptors
Answer: B
Learning Outcome: 11.3
Bloom’s Taxonomy: Remembering

21) ________ provide information about the external environment.
A) Proprioceptors
B) Interoceptors
C) Exteroceptors
D) Somatic sensory receptors
E) Interneurons
Answer: C
Learning Outcome: 11.3
Bloom’s Taxonomy: Remembering

22) ________ monitor the position of skeletal muscles and joints.
A) Proprioceptors
B) Interoceptors
C) Exteroceptors
D) Somatic sensory receptors
E) Special sensory receptors
Answer: A
Learning Outcome: 11.3
Bloom’s Taxonomy: Remembering
23) ________ monitor the internal environment.
A) Endoceptors
B) Interoceptors
C) Exteroceptors
D) Special sensory receptors
E) Sensory ganglia
Answer: B
Learning Outcome: 11.3
Bloom’s Taxonomy: Remembering

24) The most abundant class of neuron in the central nervous system is
A) anaxonic.
B) bipolar.
C) multipolar.
D) pseudopolar.
E) unipolar.
Answer: C
Learning Outcome: 11.3
Bloom’s Taxonomy: Remembering

25) Neurons that are rare, small, and lack features that distinguish dendrites from axons are called
A) anaxonic.
B) unipolar.
C) bipolar.
D) tripolar.
E) multipolar.
Answer: A
Learning Outcome: 11.3
Bloom’s Taxonomy: Remembering

26) Neurons in which dendritic and axonal processes are continuous and the soma lies off to one side are called
A) anaxonic.
B) unipolar.
C) bipolar.
D) tripolar.
E) multipolar.
Answer: B
Learning Outcome: 11.3
Bloom’s Taxonomy: Remembering

27) Neurons that have one axon and one dendrite, with the soma in between, are called
A) anaxonic.
B) unipolar.
C) bipolar.
D) tripolar.
E) multipolar.
Answer: C
Learning Outcome: 11.3
Bloom’s Taxonomy: Remembering

28) Neurons that have several dendrites and a single axon are called
A) anaxonic.
B) unipolar.
C) bipolar.
D) tripolar.
E) multipolar.
Answer: E
Learning Outcome: 11.3
Bloom’s Taxonomy: Remembering

29) Sensory neurons of the PNS are
A) anaxonic.
B) unipolar.
C) bipolar.
D) tripolar.
E) multipolar.
Answer: B
Learning Outcome: 11.3
Bloom’s Taxonomy: Remembering

30) Which of the following activities or sensations is not monitored by interoceptors?
A) sight
B) joint movement
C) activities of the digestive system
D) cardiovascular activities
E) urinary activities
Answer: A
Learning Outcome: 11.3
Bloom’s Taxonomy: Understanding

31) ________ neurons are small and have no anatomical features that distinguish dendrites from axons.
A) Multipolar
B) Anaxonic
C) Unipolar
D) Bipolar
E) Pseudopolar
Answer: B
Learning Outcome: 11.3
Bloom’s Taxonomy: Remembering

32) ________ neurons are short, with a cell body between dendrite and axon, and occur in special sense organs.
A) Multipolar
B) Anaxonic
C) Unipolar
D) Bipolar
E) Pseudopolar
Answer: D
Learning Outcome: 11.3
Bloom’s Taxonomy: Remembering
33) In a(n) ________ neuron, the dendrites and axon are continuous or fused.
A) multipolar
B) anaxonic
C) unipolar
D) bipolar
E) pseudopolar
Answer: C
Learning Outcome: 11.3
Bloom’s Taxonomy: Remembering

34) ________ neurons are the most common class in the CNS.
A) Multipolar
B) Anaxonic
C) Unipolar
D) Bipolar
E) Pseudopolar
Answer: A
Learning Outcome: 11.3
Bloom’s Taxonomy: Remembering

35) Neuron cell bodies in the PNS are clustered together in masses called
A) nerves.
B) ganglia.
C) the spinal cord.
D) peripheral nerves.
E) nuclei.
Answer: B
Learning Outcome: 11.3
Bloom’s Taxonomy: Remembering

36) ________ are the most numerous type of neuron in the CNS.
A) Sensory neurons
B) Motor neurons
C) Unipolar neurons
D) Bipolar neurons
E) Interneurons
Answer: E
Learning Outcome: 11.3
Bloom’s Taxonomy: Remembering

37) Which of the following is not a function of the neuroglia?
A) support
B) memory
C) secretion of cerebrospinal fluid
D) maintenance of blood-brain barrier
E) phagocytosis
Answer: B
Learning Outcome: 11.4
Bloom’s Taxonomy: Remembering
38) The glial cells in the central nervous system that form scar tissue after central nervous system injury are the
A) astrocytes.
B) satellite cells.
C) oligodendrocytes.
D) microglia.
E) ependymal cells.
Answer: A
Learning Outcome: 11.4
Bloom’s Taxonomy: Remembering

39) Functions of astrocytes include all of the following except
A) maintaining the blood-brain barrier.
B) conducting action potentials.
C) absorbing excess neurotransmitter.
D) responding to neural tissue damage.
E) forming a three-dimensional framework for the CNS.
Answer: B
Learning Outcome: 11.4
Bloom’s Taxonomy: Remembering

40) The myelin sheath that covers many CNS axons is formed by
A) astrocytes.
B) satellite cells.
C) oligodendrocytes.
D) microglia.
E) ependymal cells.
Answer: C
Learning Outcome: 11.4
Bloom’s Taxonomy: Remembering

41) ________ line the brain ventricles and spinal canal.
A) Astrocytes
B) Satellite cells
C) Oligodendrocytes
D) Microglia
E) Ependymal cells
Answer: E
Learning Outcome: 11.4
Bloom’s Taxonomy: Remembering

42) Small, wandering cells that engulf cell debris and pathogens in the CNS are called
A) astrocytes.
B) satellite cells.
C) oligodendrocytes.
D) microglia.
E) ependymal cells.
Answer: D
Learning Outcome: 11.4
Bloom’s Taxonomy: Remembering
43) Which of the following are not types of neuroglia?
A) ependymal cells
B) microglia
C) astrocytes
D) oligodendrocytes
E) interneurons
Answer: E
Learning Outcome: 11.4
Bloom’s Taxonomy: Remembering

44) ________ account for roughly half of the volume of the nervous system.
A) Axons
B) Dendrites
C) Neuroglia
D) Synapses
E) Efferent fibers
Answer: C
Learning Outcome: 11.4
Bloom’s Taxonomy: Remembering

45) The largest and most numerous neuroglia in the CNS that absorb and recycle neurotransmitters are the
A) astrocytes.
B) ependymocytes.
C) microglia.
D) oligodendrocytes.
E) tanycytes.
Answer: A
Learning Outcome: 11.4
Bloom’s Taxonomy: Remembering

46) The smallest neuroglia of the CNS that act as phagocytes are the
A) astrocytes.
B) ependymocytes.
C) microglia.
D) oligodendrocytes.
E) tanycytes.
Answer: C
Learning Outcome: 11.4
Bloom’s Taxonomy: Remembering

47) Many medications introduced into the bloodstream cannot directly affect the neurons of the CNS because
A) oligodendrocytes form a continuous myelin sheath around the axons.
B) the astrocytes isolate the CNS by forming a blood-brain barrier.
C) the neurilemma is impermeable to most molecules.
D) ependymal cells restrict the flow of interstitial fluid between the capillaries and the neurons.
E) Schwann cells form a capsule around neurons.
Answer: B
Learning Outcome: 11.4
Bloom’s Taxonomy: Applying

48) Extensive damage to oligodendrocytes in the CNS could result in
A) loss of the structural framework of the brain.
B) a breakdown of the blood-brain barrier.
C) inability to produce scar tissue at the site of an injury.
D) decreased production of cerebrospinal fluid.
E) reduced speed of nerve impulses.
Answer: E
Learning Outcome: 11.4
Bloom’s Taxonomy: Applying

49) Damage to ependymal cells would most likely affect the
A) formation of myelin sheaths.
B) formation of cerebrospinal fluid.
C) formation of ganglia.
D) repair of axons.
E) transport of neurotransmitters within axons.
Answer: B
Learning Outcome: 11.4
Bloom’s Taxonomy: Applying

50) Regions of the CNS with an abundance of myelinated axons constitute the ________ matter.
A) white
B) grey
C) clear
D) dark
E) yellow
Answer: A
Learning Outcome: 11.4
Bloom’s Taxonomy: Remembering

51) Regions of the CNS where neuron cell bodies dominate constitute the ________ matter.
A) white
B) grey
C) clear
D) dark
E) yellow
Answer: B
Learning Outcome: 11.4
Bloom’s Taxonomy: Remembering

Reviews

There are no reviews yet.

Write a review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top
Product has been added to your cart