Search

In Stock

Test Bank For Psychology An Introduction, 10 Edition by Benjamin Lahey

Instant delivery only

 

$29.00

Compare
SKU:tb1002175

Test Bank For Psychology An Introduction, 10 Edition by Benjamin Lahey

10 DEVELOPMENTAL PSYCHOLOGY

Multiple-Choice Questions

1. The more-or-less predictable changes in behavior associated with age characterize the process of
A) development.
B) socialization.
C) learning.
D) materialization.
Answer: A
Book: Lahey
Difficulty: Low
Page: 312
Style: Factual

2. Developmental psychology is best described as a study of
A) the physical human growth process.
B) how people become individuals.
C) how the environment shapes human beings.
D) changes in behavior across the entire life span.
Answer: D
Book: Lahey
Difficulty: Low
Page: 312
Style: Factual

3. Which of the following terms is most closely tied with the nurture side of the nature versus nurture debate?
A) maturation
B) critical period
C) genetics
D) learning
Answer: D
Book: Lahey
Difficulty: Medium
Page: 313
Style: Conceptual

4. Most psychologists believe the roles of nature and nurture
A) are equal across many aspects of development.
B) vary in importance.
C) combine to form our behavior but not our thoughts.
D) combine to influence behavior and our thoughts.
Answer: D
Book: Lahey
Difficulty: Low
Page: 313
Style: Factual

5. The nature or nurture issue involves a debate about the relative contributions to development by
A) genes and chromosomes.
B) learning and culture.
C) society and family.
D) genes and environment.
Answer: D
Book: Lahey
Difficulty: Medium
Page: 312
Style: Factual

6. The term “maturation” refers to systematic changes of the body brought about by
A) environment.
B) learning.
C) physical growth.
D) nurture.
Answer: C
Book: Lahey
Difficulty: Low
Page: 313
Style: Factual

7. The fact that a two-year-old child cannot catch a ball with one hand would emphasize the importance of _______ in development.
A) experience
B) interest
C) critical periods
D) maturation
Answer: D
Book: Lahey
Difficulty: Low
Page: 313
Style: Factual

8. In helping to understand how we develop, the ______ approach suggests we are controlled by biological factors, while the ______ approach suggests that the psychological environment determines who we are.
A) continuity; discontinuity
B) nature; nurture
C) sensorimotor; preoperational
D) identity; despair
Answer: B
Book: Lahey
Difficulty: Medium
Page: 312
Style: Conceptual

9. A gosling’s inborn tendency to follow anything that moves just after hatching is an example of a type of learning called
A) stimulus generalization.
B) one-trial learning.
C) observational learning.
D) imprinting.
Answer: D
Book: Lahey
Difficulty: Low
Page: 314
Style: Conceptual

10. Imprinting can only occur during the
A) critical period.
B) sensorimotor stage.
C) integrity vs. despair stage.
D) climacteric period.
Answer: A
Book: Lahey
Difficulty: Low
Page: 315
Style: Factual

11. Which of the following illustrates the principle of a critical period?
A) learning to ride a bicycle when physically mature
B) developing secondary sexual characteristics
C) an animal who must reach a certain age before it learns to hunt
D) learning to hop only after learning to walk
Answer: C
Book: Lahey
Difficulty: Medium
Page: 315
Style: Conceptual

12. What impact did the Harlows’s research with monkeys have on Freud’s beliefs about development?
A) The Harlows’s research supported Freud’s belief about critical periods.
B) The Harlows’s research supported Freud’s belief that early experiences are very important.
C) The Harlows’s research conflicted with Freud’s theory of moral development.
D) The Harlows’s research did not support Freud’s beliefs about the influence of early experiences.
Answer: B
Book: Lahey
Difficulty: High
Page: 315
Style: Applied

 

Reviews

There are no reviews yet.

Write a review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top
Product has been added to your cart