Search

In Stock

Test Bank For Psychology An Introduction, 11 edition Benjamin Lahey

Instant delivery only

 

Original price was: $80.00.Current price is: $28.00.

SKU:tb1002176

Test Bank For Psychology An Introduction, 11 edition Benjamin Lahey

10 DEVELOPMENTAL PSYCHOLOGY

Multiple-Choice Questions

1. The more or less predictable changes and continuity in a person’s life characterize the process of
A) development.
B) socialization.
C) learning.
D) materialization.
Answer: A
Book: Lahey
Difficulty: Low
Page: 304
Style: Factual
APA Learning Outcome: 1.2

2. Developmental psychology is best described as a study of
A) the physical human growth process.
B) how people become individuals.
C) how the environment shapes human beings.
D) changes in behavior across the entire life span.
Answer: D
Book: Lahey
Difficulty: Low
Page: 304
Style: Factual
APA Learning Outcome: 1.2

3. Which of the following terms is most closely tied with the nurture side of the nature vs. nurture debate?
A) maturation
B) critical period
C) genetics
D) learning
Answer: D
Book: Lahey
Difficulty: Medium
Page: 305
Style: Conceptual
APA Learning Outcome: 1.2

4. Most psychologists believe the roles of nature and nurture
A) are equal across many aspects of development.
B) vary in importance.
C) combine to form our behavior but not our thoughts.
D) combine to influence behavior and our thoughts.
Answer: D
Book: Lahey
Difficulty: Low
Page: 305
Style: Factual
APA Learning Outcome: 1.2

5. The idea that a child cannot learn how to play catch with a ball before motor development has occurred is related most to
A) nurture.
B) nature.
C) society and family.
D) genes and environment.
Answer: B
Book: Lahey
Difficulty: Medium
Page: 305
Style: Conceptual
APA Learning Outcome: 1.2

6. The term “maturation” refers to systematic changes of the body brought about by
A) environment.
B) learning.
C) physical growth.
D) nurture.
Answer: C
Book: Lahey
Difficulty: Low
Page: 305
Style: Factual
APA Learning Outcome: 1.2

7. The fact that a 2-year-old child cannot catch a ball with one hand would emphasize the importance of _______ in development.
A) experience
B) interest
C) critical periods
D) maturation
Answer: D
Book: Lahey
Difficulty: Medium
Page: 305
Style: Conceptual
APA Learning Outcome: 1.2

8. The reason cognitive tasks are completed faster and more accurately as a child grows is most related to
A) myelination in the cerebral cortex.
B) learning from observation.
C) genetics.
D) immaturity levels.
Answer: A
Book: Lahey
Difficulty: Medium
Page: 305
Style: Conceptual
APA Learning Outcome: 1.2

9. A gosling’s inborn tendency to follow anything that moves just after hatching is an example of a type of learning called
A) stimulus generalization.
B) one-trial learning.
C) observational learning.
D) imprinting.
Answer: D
Book: Lahey
Difficulty: Low
Page: 306
Style: Conceptual
APA Learning Outcome: 1.2

10. Imprinting can only occur during the
A) critical period.
B) sensorimotor stage.
C) integrity vs. despair stage.
D) climacteric period.
Answer: A
Book: Lahey
Difficulty: Low
Page: 307
Style: Factual
APA Learning Outcome: 1.2

11. Which of the following illustrates the principle of a critical period?
A) Learning to ride a bicycle when physically mature
B) Developing secondary sexual characteristics
C) An animal that must reach a certain age before it learns to hunt
D) Learning to hop only after learning to walk
Answer: C
Book: Lahey
Difficulty: Medium
Page: 307
Style: Conceptual
APA Learning Outcome: 1.2

12. What impact did the Harlows’ research with monkeys have on Freudian beliefs about development?
A) The Harlows’ research supported Freud’s belief about critical periods.
B) The Harlows’ research supported Freud’s belief that early experiences are very important.
C) The Harlows’ research conflicted with Freud’s theory of moral development.
D) The Harlows’ research did not support Freud’s beliefs about the influence of early experiences.
Answer: B
Book: Lahey
Difficulty: High
Page: 307
Style: Applied
APA Learning Outcome: 1.2

Reviews

There are no reviews yet.

Write a review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top
Product has been added to your cart