Search

In Stock

Mastering Competencies Family Therapy 2nd Edition By Gehart -Test Bank

Instant delivery only

 

$30.00

Compare
SKU:tb1001850

Mastering Competencies Family Therapy 2nd Edition By Gehart -Test Bank

IMPORTANT NOTICE:
SECURE TEST BANK

Instructors: Please maintain careful security of this document as it is widely used by other instructors. This test bank is intended for formal examination purposes only and students should never be allowed unrestricted or unsupervised access to hard or digital copies at any time.

Mastering Competencies in Family Therapy
Chapter 8: Cognitive-Behavioral and Mindfulness-Based Couple and Family Therapies

1. Of the behavioral and cognitive-behavioral couple and family therapies, which one is a scientifically-based approach to couple therapy based on 30 years of research on the key differences between happy and unhappy marriages?
a. Cognitive-behavioral family therapy
b. Integrative behavioral couples therapy
c. Gottman method couple therapy
d. Functional family therapy

ANS: C
REF: Lay of the Land (p. 275-276)

2. In general in the mental health field, which therapies are some of the most commonly used therapeutic approaches?
a. Systemic therapies
b. Cognitive-behavioral therapies
c. Experiential therapies
d. Psychoanalytic family therapies

ANS: B
REF: Behavioral and Cognitive-Behavioral Family Therapies (p. 276)

3. Cognitive-behavioral family therapies have had the greatest influence in which area?
a. Parenting
b. Couples dynamics
c. Individual pathology
d. Attachment

ANS: A
REF: Behavioral and Cognitive-Behavioral Family Therapies (p. 276)

4. Reinforcement refers to which of the following?
a. Implementing boundaries
b. Rewarding a client to make the therapeutic process more enjoyable and easy for the therapist
c. Using punishment to force clients to adapt to the way the therapist thinks they should be living their lives
d. How positive or negative responses from the environment shape future behaviors

ANS: D
REF: Behavioral and Cognitive-Behavioral Family Therapies (p. 276)

5. Reinforcement is typically only effective if parents are __________.
a. cordial
b. authoritarian
c. consistent
d. emotionally involved

ANS: C
REF: Behavioral and Cognitive-Behavioral Family Therapies (p. 276)

6. Rather than use a general goal such as “improve communication,” cognitive-behavioral family therapists identify which behaviors and thoughts for interventions?
a. All
b. Specific
c. Problematic
d. Easy

ANS: B
REF: Behavioral and Cognitive-Behavioral Family Therapies (p. 276)

7. What is the role of the therapist in CBFT?
a. Friend
b. Equal
c. Expert
d. Advisor

ANS: C
REF: Behavioral and Cognitive-Behavioral Family Therapies (p. 278)

8. Why do cognitive-behavioral family therapists use empathy to build the therapeutic alliance?
a. To create rapport, allowing therapists to get to the “real” interventions of therapy
b. Because empathy is a curative process in and of itself
c. To “integrate” experiential concepts to make better therapy
d. To manipulate clients into feeling more comfortable with the therapy process

ANS: A
REF: Behavioral and Cognitive-Behavioral Family Therapies (p. 278)

9. What is the primary reason CBFT therapists use contracts?
a. To make sure the client comes to therapy consistently and pays on time
b. To trick the client into thinking that something is required so they will work harder and take therapy seriously
c. To force the client to work on the behaviors they want to target
d. To give the client a sense of commitment to the process as well as motivate them

ANS: D
REF: Behavioral and Cognitive-Behavioral Family Therapies (p. 279)

10. The CBFT therapist’s problem analysis focuses on present day __________, __________, and __________ that make the situation a problem.
a. behaviors; emotions; thoughts
b. actions; reactivity; rationale
c. behaviors; actions; thoughts
d. actions; emotions; rationale

ANS: A
REF: Behavioral and Cognitive-Behavioral Family Therapies (p. 279)

11. Which type of assessment do CBFT therapists conduct at the beginning of therapy as a starting point for measuring change?
a. Target
b. Antecedent
c. Baseline
d. In-depth

ANS: C
REF: Behavioral and Cognitive-Behavioral Family Therapies (p. 279-280)

12. Tess is working with a couple who has reported marital problems. She is working from a CBFT perspective and thinks that it would be helpful to have a detailed and accurate account of the problems the couple wants to work on. Tess asks the couple to log the frequency, duration, and severity of specific behavioral symptoms, such as their anger, outbursts, conflict, and social withdrawal. This is known as what type of assessment?
a. Necessary intake procedures
b. Baseline functioning
c. Creating a contingent environment
d. Arbitrary inference

ANS: B
REF: Behavioral and Cognitive-Behavioral Family Therapies (p. 279-280)

13. In CBFT, a __________ allows the therapist to look for mutually reinforcing behaviors between family members and examines how these patterns are maintaining the symptom.
a. baseline assessment
b. interactional sequencing
c. functional analysis
d. family life chronology

ANS: C
REF: Behavioral and Cognitive-Behavioral Family Therapies (p. 280-282)

14. Albert Ellis’ A-B-C theory has been applied to working with families. In this model, what does the A-B-C stand for?
a. Action, behavior, and cognition
b. Activating event, behavioral reaction, and cognitive response
c. Action, belief, and cause
d. Activating event, belief, and consequence

ANS: D
REF: Behavioral and Cognitive-Behavioral Family Therapies (p. 282)

15. The concept of personalization is a cognitive distortion defined by which of the following?
a. External events are attributed to oneself; it is especially common in intimate relationships.
b. It is a belief based on little evidence.
c. It is a belief based on one or two incidents used to make a broad, sweeping judgment about another’s essential character.
d. It is the assigning of a personality trait to someone based on a handful of incidents, often ignoring exceptions.

ANS: A
REF: Behavioral and Cognitive-Behavioral Family Therapies (p. 283)

16. The concept of dichotomous thinking is a cognitive distortion defined by which of the following?
a. Going to extreme of either overemphasizing or underemphasizing based on the facts
b. Generalizing one or two incidents to make a broad, sweeping judgment about another’s essential character
c. Focusing on one detail while ignoring the context and other obvious details
d. An all-or-nothing mentality: always/never, success/failure, or good/bad

ANS: D
REF: Behavioral and Cognitive-Behavioral Family Therapies (p. 283)

17. All of the following would be considered examples of late-phase treatment goals in cognitive-behavioral family therapy EXCEPT?
a. Develop positive mutual reinforcement cycle to reduce negativity and labeling
b. Replace perfectionist beliefs about child school performance with more realistic expectations
c. Redefine family schemas to increase tolerance of difference between members
d. Redefine couple schemas to reduce pressure for perfection and increase tolerance of weaknesses in the other

ANS: B
REF: Behavioral and Cognitive-Behavioral Family Therapies (p. 283-284)

18. Pavlov was able to train dogs to salivate at the sound of a bell by pairing the dog’s natural response to salivate at the sight of food with a bell. When the bell was rung each time food was presented, the dog learned that the bell signaled food was coming and began salivating. After enough repetition, the dog began to salivate with just the sound of the bell. What is this called?
a. Classical conditioning
b. Operant conditioning
c. Reinforcement training
d. Punishment training

ANS: A
REF: Behavioral and Cognitive-Behavioral Family Therapies (p. 284)

19. In operant conditioning, desired behaviors can be positively or negatively reinforced or punished, depending on desired behaviors. What techniques are designed to do this?
a. Positive reinforcement or reward
b. Negative reinforcement
c. Positive punishment and negative punishment
d. All the above

ANS: D
REF: Behavioral and Cognitive-Behavioral Family Therapies (p. 284)

20. There are four options for shaping behavior in operant conditioning. Which of the following is the best definition for positive reinforcement or reward?
a. Rewards desired behaviors by adding something desirable (e.g., a treat)
b. Rewards desired behaviors by removing something undesirable (e.g., relaxing curfew)
c. Reduces undesirable behavior by adding something undesirable (e.g., assigning extra chores)
d. Reduces undesirable behavior by removing something desirable (e.g., grounding)

ANS: A
REF: Behavioral and Cognitive-Behavioral Family Therapies (p. 285)

21. In operant conditioning, positive punishment is defined as which of the following?
a. Rewards desired behaviors by adding something desirable (e.g., a treat)
b. Rewards desired behaviors by removing something undesirable (e.g., relaxing curfew)
c. Reduces undesirable behavior by adding something undesirable (e.g., assigning extra chores)
d. Reduces undesirable behavior by removing something desirable (e.g., grounding)

ANS: C
REF: Behavioral and Cognitive-Behavioral Family Therapies (p. 285)

22. Positive reinforcement is strongly encouraged to increase desired behavior with children. Which of the following is NOT a good example of positive reinforcement?
a. A toy or treat
b. A chore
c. A compliment
d. Expressions of appreciation

ANS: B
REF: Behavioral and Cognitive-Behavioral Family Therapies (p. 285)

23. If a teen’s grade point average is above 3.0, the parents agree to an 11:00 p.m. curfew on Friday and Saturday. This is an example of which of the following?
a. Behavior exchange
b. Quid pro quo
c. Contingency contract
d. Token economy

ANS: C
REF: Behavioral and Cognitive-Behavioral Family Therapies (p. 286)

24. When working with couples, mutual behavior exchanges can be useful to help partners negotiate relational rules. This is also known as which of the following?
a. Behavior exchange
b. Quid pro quo
c. Contingency contract
d. Token economy

ANS: B
REF: Behavioral and Cognitive-Behavioral Family Therapies (p. 286)

25. Which intervention — considered a hallmark of CBFT — involves teaching clients psychological and relational principles about their problems and how best to handle them?
a. Psychoeducation
b. Psychoanalysis
c. Psychopharmacology
d. Psychology

ANS: A
REF: Behavioral and Cognitive-Behavioral Family Therapies (p. 287)

26. When a therapist must decide whether or not to challenge a client’s irrational beliefs, the therapist should consider each of the following EXCEPT?
a. The therapeutic relationship
b. The therapist’s style
c. The client’s culture and/or gender
d. The frequency of sessions

ANS: D
REF: Behavioral and Cognitive-Behavioral Family Therapies (p. 288)

27. A CBFT therapist can challenge a client’s irrational beliefs in many ways. Which of the following would NOT be considered appropriate for confrontation?
a. For the therapist to explicitly tell the client their belief is irrational
b. For the therapist to ask the client a series of questions to help them see their belief is irrational
c. For the therapist to replace the irrational beliefs with realistic ones
d. All of the above

ANS: C
REF: Behavioral and Cognitive-Behavioral Family Therapies (p. 288)

28. A therapist might work with a client to help them understand their beliefs are illogical or dysfunctional using which of the following methods?
a. Guided discovery
b. Inductive reasoning
c. Neither A nor B
d. Both A and B

ANS: D
REF: Behavioral and Cognitive-Behavioral Family Therapies (p. 288-289)

29. To help clients confront their own irrational beliefs, a CBFT therapist might ask a client to keep a thought record. What kind of information is NOT generally kept in a thought record?
a. The trigger situation
b. The emotional response
c. The cognitive distortion
d. The homework task

ANS: D
REF: Behavioral and Cognitive-Behavioral Family Therapies (p. 289-290)

30. CBFT homework tasks are described as which of the following?
a. Linear and literal
b. Metaphorically making the covert overt
c. Interrupting the problem interaction
d. Enacting the solution

ANS: A
REF: Behavioral and Cognitive-Behavioral Family Therapies (p. 290)

31. One of the key factors in CBFT case conceptualization is which of the following?
a. To describe the relationship between the family and the symptom
b. To define the problem in concrete, measurable terms
c. To describe each person’s role in the interaction sequence
d. To define the parts patterns between people

ANS: B
REF: Putting it All Together: Case Conceptualization and Treatment Plan Templates (p. 290-291)

32. In this paradoxical approach to cognitive-behavioral approaches, the client is guided to accept difficult thoughts and emotions in order to transform them. What is the name of this therapy?
a. Pure behavioral therapy
b. Cognitive-behavioral family therapy
c. Mindfulness-based therapy
d. Dialectical-behavioral therapy

ANS: C
REF: Mindfulness-Based Therapies (p. 294)

33. In order for a therapist to lead a client in mindfulness practices, a therapist must do which of the following?
a. Be fully congruent with him or herself
b. Be free of any mental difficulties
c. Be fully differentiated from their family of origin
d. Be engaged in their own mindfulness practices

ANS: D
REF: Mindfulness-Based Therapies (p. 294-295)

34. Mindfulness has been integrated into two therapy approaches that have shown great promise in treating a wide range of clinical conditions. What are they?
a. Humanistic therapy and acceptance and commitment therapy
b. Dialectical behavioral therapy and acceptance and commitment therapy
c. Humanistic therapy and existential therapy
d. Dialectical behavioral therapy and existential therapy

ANS: B
REF: Mindfulness-Based Therapies (p. 295)

35. In mindfulness-based stress reduction and mindfulness-based cognitive therapy, clients learn to do all of the following EXCEPT?
a. Deliberately distract their attention and thereby better control their thoughts.
b. Become curious, open, and accepting of their thoughts and feelings (even those that are unpleasant).
c. Develop greater acceptance of self, other, and things as they are.
d. Live in and experience themselves in the present moment.

ANS: A
REF: Mindfulness-Based Therapies (p. 297-298)

36. The process of dialectical behavioral therapy involves helping clients learn to increase balance in their lives by better managing the inherent dialect tensions in life including all of the following EXCEPT?
a. Being able to seek to improve oneself as well as accept oneself
b. Being able to accept life as it is and also seek to solve problems
c. Taking care of one’s own needs and putting them before the needs of others
d. Balancing independence and interdependence

ANS: C
REF: Mindfulness-Based Therapies (p. 298)

37. What therapy is based on the postmodern premise that we construct our realities through language — which shapes our thoughts, feelings, and behaviors?
a. Dialectical behavioral therapy
b. Cognitive-behavioral family therapy
c. Acceptance and commitment therapy
d. Mindfulness-based therapy

ANS: C
REF: Mindfulness-Based Therapies (p. 298-299)

38. In which approach is it psychologically healthy to feel bad feelings as well as good feelings?
a. Acceptance and commitment therapy
b. Cognitive-behavioral family therapy
c. Mindfulness-based therapy
d. Dialectical-behavioral therapy

ANS: A
REF: Mindfulness-Based Therapies (p. 298-299)

39. Which of the following statements about the Gottman method couples therapy approach is NOT true?
a. The therapist coaches couples to develop the interaction patterns that distinguish successful marriages from marriages that end in breakup.
b. This model is grounded entirely in research results rather than theory.
c. Improving communication helps couples stay together.
d. Better communication produces short-term gains but does not significantly affect whether or not couples stay together.

ANS: C
REF: Gottman Method Couples Therapy Approach (p. 300)

40. In the Gottman method of couples therapy, what role does the therapist have with his or her clients?
a. Coach
b. Observer
c. Peer
d. Partner

ANS: A
REF: Gottman Method Couples Therapy Approach (p. 301)

41. In Gottman’s studies, the presence of four behaviors during a couple’s argument predicted divorce with 85% accuracy. Criticism, one of the four horsemen, is best described as which of the following?
a. Seeing oneself as superior to one’s partner
b. A statement that implies something is globally wrong with the partner
c. When the listener withdraws from interaction, either physically or mentally
d. Used to ward off attack and defensiveness claims

ANS: B
REF: Gottman Method Couples Therapy Approach (p. 301-302)

42. Which of the following statements about the Four Horsemen of the Apocalypse in Gottman’s studies is TRUE?
a. Men tend to criticize more than women.
b. Happy marriages have many instances of contempt.
c. Women are more likely to stonewall than men.
d. Most couples criticize, defend, and stonewall to a certain extent.

ANS: D
REF: Gottman Method Couples Therapy Approach (p. 301-302)

43. According to Gottman’s research, which of the following statements is NOT true?
a. When failed repair attempts are combined with the Four Horsemen, Gottman can predict whether a couple will divorce in the next five years with 97.5% accuracy.
b. Marriages in which men are willing to accept influence from their wives are 80% more likely to end in divorce.
c. For 96% of couples, only the first minute of data is necessary to predict divorce or stability; harsh startup is one of several key variables in predicting divorce in that first minute.
d. Stable couples have five times as many positive interactions as negative interactions during conflict; distressed couples may have a 1:1 ratio.

ANS: B
REF: Gottman Method Couples Therapy Approach (p. 300)

44. In the Gottman method of couples therapy, what are love maps??
a. A series of questions to help the couple understand what helps their partner feel loved
b. An outline of things that are hurtful to each partner in the couple
c. A series of questions to help the couple become more aware of the issues that are important to their partner
d. An outline of the ways each partner expresses love in the relationship

ANS: C
REF: Gottman Method Couples Therapy Approach (p. 304)

45. Gottman teaches couples a series of rules to help soften startup. Which of the following is NOT a soft startup rule?
a. Complain but don’t blame.
b. Avoid sharing negative feelings.
c. Ask for what you need.
d. Be polite and appreciative.

ANS: B
REF: Gottman Method Couples Therapy Approach (p. 304-305)

46. By design, cognitive-behavioral therapies aim to help clients conform to dominant cultural values, because that is equated with “functional” within a given society. Therefore, therapists need to carefully consider which of the following when using CBFT?
a. Ensuring treatment goals do not clash with cultural values of the client
b. Whether or not the expert stance of the therapist is in conflict with a client’s cultural values or beliefs
c. Both A and B
d. Neither A nor B

ANS: C
REF: Tapestry Weaving: Working with Diverse Populations (p. 305)

47. When using CBFT with a diverse population, which of the following is important to keep in mind?
a. CBFT is a good fit with any cultural group because it focuses on thoughts and behaviors rather than emotion.
b. CBFT goals inherently conform to dominant cultural values; therefore, it is necessary to be culturally sensitive.
c. CBFT treatment goals outweigh religious, cultural, or socio-economic values.
d. CBFT therapists should not take an expert stance if the family is of a different cultural background.

ANS: B
REF: Tapestry Weaving: Working with Diverse Populations (p. 305)

48. Which of the following statements about CBFT research and the evidence base is most accurate?
a. CBFT therapies are some of the best-researched approaches in family therapy.
b. CBFT is the panacea of mental health termagant.
c. CBFT is superior to other approaches in family therapy.
d. None of the above.

ANS: A
REF: Research and the Evidence Base (p. 309)

Reviews

There are no reviews yet.

Write a review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top
Product has been added to your cart