Search

In Stock

Human Geography Places And Regions in Global Context 4th Canadian Edition by Paul L. Knox – Test Bank

Instant delivery only

Original price was: $65.00.Current price is: $28.00.

SKU:tb100015

Human Geography Places And Regions in Global Context 4th Canadian Edition by Paul L. Knox – Test Bank

1) A shift from agriculture to manufacturing would be an example of

  1. A) economic expansion.
  2. B) economic development.
  3. C) underdevelopment.
  4. D) diminishing returns.
  5. E) uneven development.

Answer: B

Diff: 2 Type: MC Page Ref: 298

Topic: What economic development means

Skill: Applied

2) The “traditional” economy

  1. A) regards place as simply a location.
  2. B) prices the use of the environment.
  3. C) regards place as a locus of interconnections.
  4. D) regards space in cultural terms.
  5. E) recycles, replaces, and reduces.

Answer: A

Diff: 2 Type: MC Page Ref: 299

Topic: What economic development means

Skill: Applied

3) Which of the following is expressed in international dollars, using a purchasing power parity conversion factor?

  1. A) GNI
  2. B) GDP
  3. C) GNP
  4. D) HDI
  5. E) GDI

Answer: A

Diff: 2 Type: MC Page Ref: 299

Topic: What economic development means

Skill: Recall

4) Every day

  1. A) one in two goes hungry.
  2. B) one in eight goes hungry.
  3. C) no one goes hungry.
  4. D) one in ten goes hungry.
  5. E) more calories are consumed than needed.

Answer: B

Diff: 3 Type: MC Page Ref: 301

Topic: What economic development means

Skill: Recall

5) In the world today, for the same work, women earn on average

  1. A) about 10 percent less than men.
  2. B) 20 to 25 percent less than men.
  3. C) about 30 percent less than men.
  4. D) 30 percent to 40 percent less than men.
  5. E) almost the same as men.

Answer: D

Diff: 2 Type: MC Page Ref: 303

Topic: What economic development means

Skill: Recall

6) Which Canadian province continues to display above national average income figures because of its significant staple production?

  1. A) Newfoundland
  2. B) British Columbia
  3. C) Ontario
  4. D) Quebec
  5. E) Manitoba

Answer: B

Diff: 2 Type: MC Page Ref: 305

Topic: What economic development means

Skill: Recall

7) Which of the following countries has the smallest amount of raw materials and sources of energy?

  1. A) United States
  2. B) Canada
  3. C) Russia
  4. D) Japan
  5. E) Australia

Answer: D

Diff: 1 Type: MC Page Ref: 308

Topic: What economic development means

Skill: Recall

8) The International Labour Organization estimates that

  1. A) men are a cheaper and more reliable source of income in the developing world.
  2. B) more than 250 million women between the ages of 5 and 14 are sent out to work.
  3. C) more than 250 million children between the ages of 5 and 14 are sent out to work.
  4. D) children are required to work to promote rapid development.
  5. E) both women and children are the best sources of cheap and reliable labour.

Answer: C

Diff: 3 Type: MC Page Ref: 304

Topic: What economic development means

Skill: Recall

9) Technological improvements have led to the development of this Canadian province’s oil sand deposits.

  1. A) Alberta
  2. B) Saskatchewan
  3. C) Manitoba
  4. D) Newfoundland
  5. E) British Columbia

Answer: A

Diff: 1 Type: MC Page Ref: 309

Topic: What economic development means

Skill: Recall

10) The spread of cell phone technology is best associated with

  1. A) contagious diffusion.
  2. B) “leapfrogging” of older technologies’ diffusion.
  3. C) relocalization diffusion.
  4. D) relocation diffusion.
  5. E) innovation diffusion.

Answer: B

Diff: 3 Type: MC Page Ref: 310

Topic: What economic development means

Skill: Applied

11) Countries with the lowest GDP per capita have work forces engaged for the most part in

  1. A) primary activities.
  2. B) secondary activities.
  3. C) tertiary activities.
  4. D) quaternary activities.

Answer: A

Diff: 1 Type: MC Page Ref: 311

Topic: The economic structure of countries and regions

Skill: Applied

12) According to W. W. Rostow’s model of economic development, in order for a country to be ready for “take-off” it must have

  1. A) completed its demographic transition.
  2. B) a physical infrastructure and a social/political elite.
  3. C) comparative advantages in international trade, which it exploits.
  4. D) a majority of the population engaged in tertiary activities.
  5. E) a democratic form of government.

Answer: B

Diff: 3 Type: MC Page Ref: 314

Topic: The economic structure of countries and regions

Skill: Applied

13) Some view the idea that every country will eventually make economic progress towards “high mass consumption” as the myth of

  1. A) developmentalism.
  2. B) incremental growth.
  3. C) conspicuous consumption.
  4. D) consumerism.
  5. E) capitalism.

Answer: A

Diff: 2 Type: MC Page Ref: 313

Topic: The economic structure of countries and regions

Skill: Applied

14) Under his leadership, China started to dismantle its communist-style central planning in favour of private entrepreneurship and market mechanisms.

  1. A) Mao Zedong
  2. B) Deng Xaioping
  3. C) Zhou Enlai
  4. D) Jiang Zemin
  5. E) Confucius

Answer: B

Diff: 2 Type: MC Page Ref: 306

Topic: The economic structure of countries and regions

Skill: Recall

15) Despite its membership in the WTO

  1. A) China has refused to act as a regional economic hegemon.
  2. B) China has been unwilling to open trade routes with Taiwan.
  3. C) China has been unable to develop its manufacturing base.
  4. D) a significant amount of China’s industry is based on counterfeiting and reverse engineering.
  5. E) China has refused to import goods from North America.

Answer: D

Diff: 3 Type: MC Page Ref: 306

Topic: The economic structure of countries and regions

Skill: Applied

Reviews

There are no reviews yet.

Write a review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top
Product has been added to your cart