Search

In Stock

Human Diversity in Education 9th Edition By Kenneth Cushner

Instant delivery only

  • ISBN-10 ‏ : ‎ 126008549X
  • ISBN-13 ‏ : ‎ 978-1260085495

Original price was: $55.00.Current price is: $28.00.

SKU:tb1001827

Human Diversity in Education 9th Edition By Kenneth Cushner

Human Diversity in Education, 9e (Cushner)
Chapter 6 Creating Classrooms That Address Race and Ethnicity

1) Which of the following might be considered true of classrooms that actively address issues related to race and ethnicity?
A) Teachers become active agents of change.
B) Teachers reach out to community organizations.
C) Students interact with community groups involved in change efforts.
D) All of these answers are correct.

Answer: D
Accessibility: Keyboard Navigation

2) All of the following might be good uses of content area knowledge in a classroom that is sensitive to race and ethnicity, EXCEPT:
A) the history of diversity in the United States.
B) the concepts of genotype and phenotype.
C) ethnocentric-oriented textbooks and resources.
D) unbiased content materials.

Answer: C
Accessibility: Keyboard Navigation

3) One problem with some standardized assessments is that:
A) they have been normed on only one racial or ethnic group.
B) they are “aimed” at only one group of students.
C) they may be very difficult.
D) they are often too easy.

Answer: A
Accessibility: Keyboard Navigation

4) The term that refers to the belief that one’s own “ways” are good, natural, and right is:
A) relativism.
B) ethnocentrism.
C) constructivism.
D) adjustment.

Answer: B
Accessibility: Keyboard Navigation

5) Which of the following is NOT an extreme case of prejudice?
A) racism
B) hate groups
C) racial profiling
D) ethnocentrism

Answer: D
Accessibility: Keyboard Navigation
6) Which of the following correctly describes the adjustment function of prejudice?
A) prejudicial attitudes that protect self-concepts
B) prejudicial attitudes that aid in dealing with a complex world
C) prejudicial attitudes that demonstrate one’s own virtues
D) prejudicial attitudes that offer criteria for making decisions about outgroups

Answer: B
Accessibility: Keyboard Navigation

7) Which of the following correctly describes the value-expressive function of prejudice?
A) prejudicial attitudes that protect self-concepts
B) prejudicial attitudes that aid in dealing with a complex world
C) prejudicial attitudes that demonstrate one’s self-image to others
D) prejudicial attitudes that offer criteria for making decisions about outgroups

Answer: C
Accessibility: Keyboard Navigation

8) All of the following are the components of prejudice, EXCEPT:
A) the behavioral component.
B) the adjustment component.
C) the affective component.
D) the cognitive component.

Answer: B
Accessibility: Keyboard Navigation

9) A true statement about the cognitive component of prejudice is that:
A) it refers to the feelings that accompany a person’s thoughts about members of a particular group.
B) it is the component most often thought of when people think of prejudice.
C) it refers to the need people have to simplify the world around them.
D) it is the discriminatory behavior that people who harbor negative prejudices direct toward others.

Answer: C
Accessibility: Keyboard Navigation

10) The practice of racial profiling is best described as:
A) a marketing strategy.
B) a practice of law enforcement that targets the minority group.
C) a political practice that hopes to ensure votes for a candidate.
D) all of these answers are correct.

Answer: B
Accessibility: Keyboard Navigation
11) A true statement about the affective component of prejudice is that:
A) it refers to the need people have to simplify the world around them.
B) it is the discriminatory behavior that people who harbor negative prejudices direct toward others.
C) it refers to the feelings that accompany a person’s thoughts about members of a particular group.
D) it is the component people avoid considering when they think of prejudice.

Answer: C
Accessibility: Keyboard Navigation

12) According to the authors, the best conditions under which social contact can be improved include:
A) equal status contact, subordinate goals, ability grouping, and personal familiarity.
B) equal status contact, subordinate goals, justified hierarchies, and personal familiarity.
C) school norms encouraging intergroup interaction, grouping by ability, personal familiarity, and subordinate goals.
D) personal familiarity, school norms encouraging intergroup interaction, equal status contact, and superordinate goals.

Answer: D
Accessibility: Keyboard Navigation

13) It is wise to be cautious when applying the contact hypothesis (bringing students from different groups together) because:
A) monocultural schools are not good places to try the contact hypothesis.
B) students never believe anything teachers say anyway.
C) equal status within the school may not translate to equal contact outside of the school.
D) change is difficult.

Answer: C
Accessibility: Keyboard Navigation

14) The authors of this text make the following recommendations to teachers for creating classroom environments that encourage critical thought, EXCEPT:
A) setting aside a specific time each day to practice critical thinking skills.
B) creating an environment of safety, trust, and respect.
C) maintaining a balance between student talk and teacher talk.
D) emphasizing metacognition.

Answer: A
Accessibility: Keyboard Navigation
15) Improving self-confidence and self-acceptance in students:
A) often increases prejudice.
B) often decreases prejudice.
C) doesn’t affect prejudice very much.
D) leads to the formation of ingroups.

Answer: B
Accessibility: Keyboard Navigation

16) Prejudice implies a lack of thought or care in making a judgment about others.

Answer: TRUE
Accessibility: Keyboard Navigation

17) Although racial and ethnic prejudice can be expressed in both positive and negative ways, in the United States it has primarily positive connotations.

Answer: FALSE
Accessibility: Keyboard Navigation

18) In classrooms that address race and ethnicity, teachers, especially those working primarily with children from the majority culture, need to be aware that their students do not always understand the role of race in their lives.

Answer: TRUE
Accessibility: Keyboard Navigation

19) The term “phenotype” refers to visible traits such as skin color, while the term “genotype” refers to the shared genetic material.

Answer: TRUE
Accessibility: Keyboard Navigation

20) Prejudicial attitudes that make the stereotypical knowledge of one’s ingroup the basis of one’s personal judgments and actions illustrate the ego-defensive function of prejudice.

Answer: FALSE
Accessibility: Keyboard Navigation

21) Children may learn prejudice as a survival technique, as a way to fit into a group.

Answer: TRUE
Accessibility: Keyboard Navigation

22) The term “hate group” refers to any organized body that denigrates or advocates the use of violence against select groups of people based on their race, religion, or sexual orientation.

Answer: TRUE
Accessibility: Keyboard Navigation
23) Cognitive complexity refers to the degree to which an individual differentiates or makes distinctions between discrete aspects of an event, and/or makes connections or relationships among these elements.

Answer: TRUE
Accessibility: Keyboard Navigation

24) The term “metacognition” refers to becoming aware of how one has come to a decision.

Answer: TRUE
Accessibility: Keyboard Navigation

25) Cooperative learning strategies refer to a set of approaches that modify standard academic topics in such a way that the materials are learned in small, oftentimes interethnic, cooperative learning groups.

Answer: TRUE
Accessibility: Keyboard Navigation

26) Briefly define three functions of prejudice, and discuss their roles in prejudice formation.

Answer: Answers will vary
Accessibility: Keyboard Navigation

27) Katz has proposed that one of the reasons that prejudice is so common, and so hard to eliminate, is that it has several functions in an individual’s life. Briefly name these functions, and describe how they work in people’s lives.

Answer: Answers will vary
Accessibility: Keyboard Navigation

28) Consider the effects that the media has on children today. What negative attitudes presented by the media concern you the most? How could the presentation of negative attitudes be changed to present a more balanced view of different groups? What would a balanced view look like in this case?

Answer: Answers will vary
Accessibility: Keyboard Navigation

29) Briefly discuss the concept of “white privilege,” and give some examples of privileges that whites have in a society.

Answer: Answers will vary
Accessibility: Keyboard Navigation

30) List at least three factors that influence the development of critical thinking, and describe how each factor might help an individual to reduce his or her own prejudice.

Answer: Answers will vary
Accessibility: Keyboard Navigation

Reviews

There are no reviews yet.

Write a review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top
Product has been added to your cart