Search

In Stock

Health The Basics 11th Edition by Rebecca J. Donatelle -Test Bank

Instant delivery only

 

Original price was: $80.00.Current price is: $42.00.

SKU:tb1001793

Health The Basics 11th Edition by Rebecca J. Donatelle -Test Bank

Health: The Basics, 11e (Donatelle)
Chapter 6 Considering Your Reproductive Choices

1) Fertility is a person’s ability to
A) produce viable sperm.
B) reproduce.
C) have a normal delivery.
D) prevent conception.
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 191
Skill: Understanding
Section: Basic Principles of Birth Control
Learning Outcome: 6.1

2) The typical use failure rate for a contraception method takes into account which of the following?
A) Daily use
B) Human error
C) Perfect use
D) Familiarity with the method
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 191
Skill: Understanding
Section: Basic Principles of Birth Control
Learning Outcome: 6.1

3) Which of the following is NOT an example of a barrier method of birth control?
A) Diaphragms
B) Spermicides
C) Condoms
D) Oral contraceptives
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 191
Skill: Understanding
Section: Basic Principles of Birth Control
Learning Outcome: 6.1

4) Which of the following is NOT true about male condoms?
A) They can be used with baby oil and body lotions as lubricants.
B) They can be purchased with a spermicide.
C) They help prevent the spread of some sexually transmitted infections.
D) They are reliable against pregnancy when used consistently.
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 194
Skill: Understanding
Section: Barrier Methods
Learning Outcome: 6.2
5) To ensure its effectiveness, the BEST place to store a condom would be
A) in a bathroom storage drawer away from sharp objects.
B) in a wallet.
C) in the glove box of a locked car.
D) in the freezer.
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 194
Skill: Applying
Section: Barrier Methods
Learning Outcome: 6.2

6) Which of the following lubricants is safe to use with a condom?
A) Baby oil
B) Hand lotion
C) Petroleum jelly
D) Water-based lubricant
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 194
Skill: Understanding
Section: Barrier Methods
Learning Outcome: 6.2

7) The first widely used birth control method for women was
A) the pill.
B) spermicidal foams and jellies.
C) the diaphragm.
D) the IUD.
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 196
Skill: Remembering
Section: Barrier Methods
Learning Outcome: 6.2

8) Diaphragms
A) can be purchased without a prescription.
B) must be removed within two hours following intercourse.
C) create a physical and chemical barrier to sperm.
D) have a low effectiveness rate.
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 196
Skill: Understanding
Section: Barrier Methods
Learning Outcome: 6.2

9) Leaving a diaphragm, tampon, or cervical cap in for an extended period of time increases the risk for
A) AIDS.
B) hypertension.
C) HPV.
D) toxic shock syndrome.
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 197
Skill: Remembering
Section: Barrier Methods
Learning Outcome: 6.2

10) Which of the following is NOT true about the FemCap cervical cap?
A) It is made of silicone and fits snugly over the cervix.
B) It must be fitted by a medical practitioner.
C) It must be kept in place at least 10 hours after intercourse.
D) It can be removed, cleaned, and reinserted immediately.
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 196
Skill: Understanding
Section: Barrier Methods
Learning Outcome: 6.2

11) A primary advantage of the contraceptive sponge is that
A) only one type of spermicide can be used with it.
B) protection lasts for up to 12 hours.
C) it does not require a fitting from a doctor.
D) it protects well against all STIs.
Answer: C
Diff: 3 Page Ref: 197
Skill: Understanding
Section: Barrier Methods
Learning Outcome: 6.2

12) Oral contraceptive pills are
A) an effective barrier contraceptive method.
B) more than 99 percent effective at preventing pregnancy if used correctly.
C) most commonly used by women who have had at least one child.
D) effective protection against STIs.
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 197
Skill: Understanding
Section: Hormonal Methods
Learning Outcome: 6.3

13) Which of the following statements is TRUE about NuvaRing?
A) It is left in place for 4 weeks.
B) Even when used properly, it is much less effective than oral contraceptives.
C) It exposes the user to a lower dose of estrogen than the combination pill.
D) It requires the use of spermicide.
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 200
Skill: Understanding
Section: Hormonal Methods
Learning Outcome: 6.3

14) Which of the following is TRUE about sterilization?
A) Hysterectomy is the only sterilization method used for females.
B) Sterilization is a permanent form of birth control achieved through surgical means.
C) There are age limits on sterilization procedures.
D) A tubal ligation is a high-risk procedure only used if other methods are not possible.
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 204
Skill: Understanding
Section: Surgical Methods
Learning Outcome: 6.7

15) Many men are reluctant to have a vasectomy because of the
A) major surgery involved.
B) general anesthetic used.
C) long recovery period required.
D) fear of decreased sexual performance.
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 205
Skill: Understanding
Section: Surgical Methods
Learning Outcome: 6.7

16) An IUD
A) is unlikely to cause complications.
B) contains hormones.
C) offers long-term protection from pregnancy.
D) causes a long delay in the return of fertility.
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 201
Skill: Understanding
Section: Intrauterine Contraceptives
Learning Outcome: 6.4

17) Which of the following is TRUE about emergency contraceptive pills?
A) They are the same as the “abortion pill.”
B) One brand is now available over-the-counter with no age restrictions.
C) All brands require a prescription and are subject to age restrictions.
D) They are 100 percent effective if taken 2 to 5 days after unprotected intercourse.
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 202
Skill: Understanding
Section: Emergency Contraception
Learning Outcome: 6.5

18) Fertility awareness methods of birth control include all of the following EXCEPT
A) the calendar method.
B) the body temperature method.
C) the cervical mucous method.
D) abstinence.
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 203
Skill: Understanding
Section: Behavioral Methods
Learning Outcome: 6.6

19) A rise in a woman’s basal body temperature signals
A) that ovulation has occurred.
B) the beginning of the menstrual cycle.
C) that fertilization has occurred.
D) the end of the current menstrual period.
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 203
Skill: Understanding
Section: Behavioral Methods
Learning Outcome: 6.6

20) The difference between surgical and medication abortions is that
A) medication abortions do not require follow-up with a physician.
B) surgical abortions require more steps than medication abortions.
C) medication abortions are performed without entering the uterus.
D) surgical abortions are performed without entering the uterus.
Answer: C
Diff: 4 Page Ref: 207-208
Skill: Understanding
Section: Abortion
Learning Outcome: 6.9

21) Preconception health involves all of the following EXCEPT
A) monitoring prescription drug use.
B) avoiding environmental chemicals.
C) stopping tobacco and alcohol use.
D) avoiding food containing folic acid.
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 209
Skill: Understanding
Section: Looking Ahead to Pregnancy and Adulthood
Learning Outcome: 6.10

22) Which of the following is TRUE about nutrition and exercise during pregnancy?
A) Vitamin supplements can make up for a less-than-balanced diet.
B) Weight gain during pregnancy is unhealthy for the baby.
C) Exercise can be beneficial, but the woman should consult with her physician first.
D) All exercise should be avoided because it is harmful to the developing fetus.
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 213
Skill: Understanding
Section: Pregnancy
Learning Outcome: 6.11

23) Which of the following is TRUE about teratogenic effects?
A) The fetus is most susceptible to birth defects during the last three months of pregnancy.
B) These effects can be caused by environmental chemical exposure.
C) The fetus cannot develop an addiction to the drugs the mother is using.
D) A rubella infection in the mother is not associated with teratogenic effects.
Answer: B
Diff: 4 Page Ref: 213
Skill: Understanding
Section: Pregnancy
Learning Outcome: 6.11

24) Jade is pregnant. During a regular medical check-up, her physician discusses alcohol consumption. The physician will likely advise that she
A) limit her intake to one glass per day.
B) limit her intake to two glasses per day.
C) abstain from alcohol during pregnancy.
D) have only an occasional glass of wine with dinner.
Answer: C
Diff: 3 Page Ref: 213
Skill: Applying
Section: Pregnancy
Learning Outcome: 6.11

25) During her pregnancy, Emily should avoid all of the following EXCEPT
A) x-rays.
B) cleaning her cat’s litter box.
C) pesticides and other lawn chemicals.
D) eggs.
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 213
Skill: Understanding
Section: Pregnancy
Learning Outcome: 6.11

26) During pregnancy, a woman could increase her folic acid intake by eating
A) steak and pork.
B) chicken and turkey.
C) low-fat milk and yogurt.
D) dark leafy greens, citrus fruits, and beans.
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 212
Skill: Applying
Section: Pregnancy
Learning Outcome: 6.11

27) A false negative pregnancy test may result from
A) taking the pregnancy test too early in the pregnancy.
B) high sodium in the diet.
C) a staph infection.
D) a sexually transmitted disease.
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 210
Skill: Understanding
Section: Pregnancy
Learning Outcome: 6.11

28) A birth defect that occurs more frequently in babies born to mothers over the age of 35 is
A) blindness.
B) deafness.
C) spina bifida.
D) Down syndrome.
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 213
Skill: Remembering
Section: Pregnancy
Learning Outcome: 6.11

29) A fetus is the term used to describe an embryo as of
A) the first month of pregnancy.
B) 6 weeks of pregnancy.
C) the third month of pregnancy.
D) 10 weeks of pregnancy.
Answer: C
Diff: 1 Page Ref: 211
Skill: Remembering
Section: Pregnancy
Learning Outcome: 6.11

30) When a pregnant woman’s water breaks, what is actually happening is
A) the placental barrier breaks.
B) the cervix dilates.
C) the baby enters the birth canal.
D) the amniotic sac breaks.
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 214
Skill: Understanding
Section: Childbirth
Learning Outcome: 6.12

31) The transition stage of birth is characterized by
A) the baby’s head moving into the birth canal.
B) the baby exiting from the birth canal.
C) the initial dilation of the cervix.
D) the placenta detaching from the uterus.
Answer: A
Diff: 3 Page Ref: 215
Skill: Understanding
Section: Childbirth
Learning Outcome: 6.12

32) Cesarean sections are performed for all of the following reasons EXCEPT
A) if labor lasts too long.
B) if the baby is in physiological distress.
C) if the baby is about the exit the uterus any way but headfirst.
D) if the mother has diabetes.
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 214-215
Skill: Understanding
Section: Childbirth
Learning Outcome: 6.12

33) Which of the following circumstances can cause a miscarriage?
A) Maternal infection or hormone imbalance
B) Too much caffeine
C) Genetic normality
D) Strong cervix
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 215
Skill: Understanding
Section: Childbirth
Learning Outcome: 6.12

34) Postpartum depression
A) frequently occurs just before childbirth.
B) can lead to bipolar disorder.
C) is characterized by fatigue, depression, and mood swings.
D) is caused by the nutritional demands of breast feeding.
Answer: C
Diff: 3 Page Ref: 216
Skill: Understanding
Section: Childbirth
Learning Outcome: 6.12

35) Which of the following is TRUE about preeclampsia?
A) It usually occurs in the first trimester.
B) It is never a life-threatening condition for the fetus.
C) Family history of preeclampsia on the man’s or woman’s side is a risk factor.
D) The incidence of preeclampsia is higher for second- and third-time mothers.
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 215
Skill: Understanding
Section: Childbirth
Learning Outcome: 6.12

36) The most common cause of female infertility in the United States is
A) pelvic inflammatory disease.
B) gonorrhea.
C) polycystic ovary syndrome.
D) endometriosis.
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 217
Skill: Remembering
Section: Infertility
Learning Outcome: 6.13

37) Fertility drugs
A) increase the chances of multiple births.
B) reduce the risk of ovarian cysts.
C) can cause hypertension.
D) guarantee a successful pregnancy.
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 218
Skill: Understanding
Section: Infertility
Learning Outcome: 6.13

38) Which of the following is NOT true about male infertility?
A) Low sperm count can be caused by wearing excessively tight underwear.
B) Exposure of the scrotum to radiation can cause infertility in men.
C) Exposure of the scrotum to intense heat or cold can cause infertility in men.
D) Male infertility problems account for only 10 percent of infertility cases.
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 216-217
Skill: Understanding
Section: Infertility
Learning Outcome: 6.13

39) To reduce the risk of her child having spina bifida, a pregnant woman should consume an adequate amount of which nutrient?
A) Folic acid
B) Vitamin D
C) Vitamin B12
D) Biotin
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 209
Skill: Understanding
Section: Looking Ahead to Pregnancy and Adulthood
Learning Outcome: 6.10

40) Which of the following is TRUE about the third trimester of pregnancy?
A) It is the period during which the placenta becomes well established.
B) The fetus grows the least during this trimester.
C) The fetus must get large amounts of calcium, iron, and nitrogen from the food the mother consumes.
D) It is the period during which the embryo differentiates and develops its various organ systems.
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 212
Skill: Understanding
Section: Pregnancy
Learning Outcome: 6.11
41) Amniocentesis
A) involves snipping tissue from the developing fetal sac.
B) is strongly recommended for women under the age of 35.
C) can identify genetic abnormalities present in the fetus.
D) is entirely risk-free.
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 214
Skill: Understanding
Section: Pregnancy
Learning Outcome: 6.11

42) Which of the following procedures performed during pregnancy can determine the size and position of the fetus and detect birth defects in the central nervous and digestive systems?
A) Amniocentesis
B) Ultrasound
C) Triple marker screen
D) Chorionic villus sampling
Answer: B
Diff: 3 Page Ref: 214
Skill: Understanding
Section: Pregnancy
Learning Outcome: 6.11

43) Which form of hormonal birth control works transdermally?
A) Mirena
B) Ortho Evra
C) NuvaRing
D) Depo-Provera
Answer: B
Diff: 1 Page Ref: 199
Skill: Remembering
Section: Hormonal Methods
Learning Outcome: 6.3

44) Breast-fed infants
A) recover slower than others from illness.
B) are more prone to allergies.
C) have a decreased incidence of illness.
D) are more likely to be obese.
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 216
Skill: Understanding
Section: Childbirth
Learning Outcome: 6.12

45) Which form of birth control is injected every three months to remain effective?
A) Mirena
B) Ortho Evra
C) NuvaRing
D) Depo-Provera
Answer: D
Diff: 1 Page Ref: 200
Skill: Remembering
Section: Hormonal Methods
Learning Outcome: 6.3

46) Which form of birth control involves alteration of sexual behavior during certain times of the month?
A) Withdrawal
B) Fertility awareness
C) Abstinence
D) Outercourse
Answer: B
Diff: 1 Page Ref: 203-204
Skill: Remembering
Section: Behavioral Methods
Learning Outcome: 6.6

47) Which of the following is a female sterilization procedure that involves tying off or cauterizing certain structures of the reproductive system?
A) Tubal ligation
B) Vasectomy
C) Hysterotomy
D) Suction curettage
Answer: A
Diff: 1 Page Ref: 204
Skill: Remembering
Section: Surgical Methods
Learning Outcome: 6.7

48) Drugs, chemicals, and radiation that can cause birth defects are known as
A) progestins.
B) carcinogens.
C) toxoplasmosis.
D) teratogens.
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 213
Skill: Understanding
Section: Pregnancy
Learning Outcome: 6.11

49) The network of blood vessels that provides nourishment to the fetus is the
A) amniotic sac.
B) uterus.
C) placenta.
D) endometrium.
Answer: C
Diff: 1 Page Ref: 211
Skill: Remembering
Section: Pregnancy
Learning Outcome: 6.11

50) The fluid-filled, protective pouch surrounding the fetus is the
A) amniotic sac.
B) uterus.
C) placenta.
D) endometrium.
Answer: A
Diff: 1 Page Ref: 214
Skill: Remembering
Section: Pregnancy
Learning Outcome: 6.11

51) A birth defect caused by the mother’s alcohol intake during pregnancy is
A) rubella.
B) spina bifida.
C) FAS.
D) Down syndrome.
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 213
Skill: Understanding
Section: Pregnancy
Learning Outcome: 6.11

52) An infection during pregnancy that can cause blindness or hearing disorders in the infant is
A) rubella.
B) spina bifida.
C) FAS.
D) Down syndrome.
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 209
Skill: Understanding
Section: Looking Ahead to Pregnancy and Adulthood
Learning Outcome: 6.10

53) A surgical sterilization procedure that involves cutting the vas deferens is a(n)
A) endoscopy.
B) tubal ligation.
C) hysterectomy.
D) vasectomy.
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 205
Skill: Understanding
Section: Surgical Methods
Learning Outcome: 6.7

54) The surgical procedure that involves removal of the uterus is a
A) hysterotomy.
B) tubal ligation.
C) hysterectomy.
D) vasectomy.
Answer: C
Diff: 1 Page Ref: 204
Skill: Remembering
Section: Surgical Methods
Learning Outcome: 6.7

55) A cause of infertility in which uterine tissue is implanted outside the uterus and blocks the fallopian tubes is
A) toxoplasmosis.
B) endometriosis.
C) pelvic inflammatory disease.
D) ovarian cancer.
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 217
Skill: Understanding
Section: Infertility
Learning Outcome: 6.13

56) Substances designed to kill sperm are known as
A) spermicides.
B) progestins.
C) teratogens.
D) fungicides.
Answer: A
Diff: 1 Page Ref: 192
Skill: Remembering
Section: Barrier Methods
Learning Outcome: 6.2

57) The relatively ineffective method of birth control, known as coitus interruptus, is the
A) body temperature method.
B) calendar method.
C) outercourse method.
D) withdrawal method.
Answer: D
Diff: 1 Page Ref: 203
Skill: Remembering
Section: Behavioral Methods
Learning Outcome: 6.6

58) Which assisted reproductive technology process involves the fertilization of a woman’s egg outside of her body and the transfer of the fertilized egg to her uterus?
A) Embryo transfer
B) Alternative insemination
C) In vitro fertilization
D) Nonsurgical embryo transfer
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 218
Skill: Understanding
Section: Infertility
Learning Outcome: 6.13

59) The fertilization of an ovum by a sperm is
A) implantation.
B) conception.
C) ovulation.
D) contraception.
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 191
Skill: Understanding
Section: Basic Principles of Birth Control
Learning Outcome: 6.1

60) The various methods used to prevent pregnancy are known as
A) implantation.
B) conception.
C) ovulation.
D) contraception.
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 191
Skill: Understanding
Section: Basic Principles of Birth Control
Learning Outcome: 6.1

61) Which type of female birth control involves the use of synthetic estrogen and/or progestin?
A) Hormonal
B) Barrier
C) Chemical
D) Body temperature
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 197
Skill: Understanding
Section: Hormonal Methods
Learning Outcome: 6.3

62) Women who use oral contraceptives and also smoke are at a higher risk of
A) weight gain.
B) blood clots and hypertension.
C) pneumonia and lung cancer.
D) pregnancy.
Answer: B
Diff: 3 Page Ref: 198
Skill: Applying
Section: Hormonal Methods
Learning Outcome: 6.3

63) Which form of contraception involves implanting a small object in a woman’s uterus?
A) Cervical cap
B) Contraceptive implant
C) NuvaRing
D) Intrauterine device
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 201
Skill: Understanding
Section: Intrauterine Contraceptives
Learning Outcome: 6.4

64) A three-month segment of a pregnancy during which certain developmental changes occur in the embryo or fetus is a
A) gestation period.
B) cycle.
C) trimester.
D) phase.
Answer: C
Diff: 1 Page Ref: 211
Skill: Remembering
Section: Pregnancy
Learning Outcome: 6.11

65) Which diagnostic procedure is a maternal blood test that can detect the potential for a birth defect or genetic abnormality?
A) Triple marker screen
B) Laboratory pregnancy test
C) Amniocentesis
D) Chorionic villus sampling
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 214
Skill: Understanding
Section: Pregnancy
Learning Outcome: 6.11

66) When a fertilized egg is implanted outside the uterus, usually in a fallopian tube, this causes which dangerous condition?
A) Stillbirth
B) Ectopic pregnancy
C) Miscarriage
D) Preeclampsia
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 215
Skill: Applying
Section: Childbirth
Learning Outcome: 6.12

67) Gestational surrogacy occurs when
A) a couple adopts a child.
B) a woman uses artificial insemination.
C) a woman carries another person’s pregnancy to term.
D) a couple raise another person’s child through the foster system.
Answer: C
Diff: 3 Page Ref: 118
Skill: Understanding
Section: Infertility
Learning Outcome: 6.13

68) Adoption may be a good alternative in all the following cases EXCEPT
A) a couple wants a child but can’t conceive.
B) a couple wants to become parents right away.
C) a couple wants to provide a good home for an unwanted child.
D) a couple wants to have a legal parental relationship with a nonbiological child.
Answer: B
Diff: 4 Page Ref: 218
Skill: Evaluating
Section: Infertility
Learning Outcome: 6.14

69) In a confidential adoption
A) the birth parents and adoptive parents do not know each other.
B) the birth parents know about the adoptive parents, but not vice versa.
C) the adoptive parents know about the birth parents, but not vice versa.
D) the birth parents and the adoptive parents both know about each other.
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 218
Skill: Understanding
Section: Infertility
Learning Outcome: 6.14

70) Which U.S. Supreme Court decision in 1973 gave women the legal right to an abortion?
A) Wade v. Thomas
B) Roe v. Smith
C) Smith v. Thomas
D) Roe v. Wade
Answer: D
Diff: 1 Page Ref: 206
Skill: Remembering
Section: Abortion
Learning Outcome: 6.9

71) By federal law, when can women elect to have an abortion without legal restrictions?
A) In the first trimester
B) Through the second trimester
C) Through the third trimester
D) At no time without restrictions
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 206
Skill: Understanding
Section: Abortion
Learning Outcome: 6.9

72) Surgical abortions in the first trimester are typically done by
A) dilation and evacuation.
B) induction abortion.
C) suction curettage.
D) intact dilation and extraction.
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 208
Skill: Remembering
Section: Abortion
Learning Outcome: 6.9

73) Choosing if and when to have children is a great responsibility.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 191
Skill: Understanding
Section: Basic Principles of Birth Control
Learning Outcome: 6.1
74) Diaphragms can typically be purchased over the counter wherever condoms are sold.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 196
Skill: Understanding
Section: Barrier Methods
Learning Outcome: 6.2

75) All spermicides are effective in preventing sexually transmitted infections.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 195-196
Skill: Understanding
Section: Barrier Methods
Learning Outcome: 6.2

76) Sterilization has become the leading method of contraception for women of all ages.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 204
Skill: Remembering
Section: Surgical Methods
Learning Outcome: 6.7

77) One advantage of the female condom is that it can be used multiple times.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 194
Skill: Understanding
Section: Barrier Methods
Learning Outcome: 6.2

78) The sponge is inconvenient because it requires a trip to the doctor for fitting.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 197
Skill: Understanding
Section: Barrier Methods
Learning Outcome: 6.2

79) Outercourse is 100 percent effective against STIs.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 203
Skill: Understanding
Section: Behavioral Methods
Learning Outcome: 6.6

80) One in four new mothers experience postpartum depression.
Answer: FALSE
Diff: 1 Page Ref: 216
Skill: Remembering
Section: Childbirth
Learning Outcome: 6.12
81) Male infertility problems account for around 20 percent of infertility cases.
Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 216
Skill: Remembering
Section: Infertility
Learning Outcome: 6.13

82) Alcohol is considered a teratogenic substance.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 215
Skill: Understanding
Section: Infertility
Learning Outcome: 6.13

83) If a woman has a urinary tract infection and takes a pregnancy test, a false positive may result.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 210
Skill: Understanding
Section: Pregnancy
Learning Outcome: 6.11

84) Male condoms were invented during the 19th century.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 194
Skill: Understanding
Section: Barrier Methods
Learning Outcome: 6.2

85) The abortion method known as “partial birth abortion” is illegal in the United States.
Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 208
Skill: Remembering
Section: Abortion
Learning Outcome: 6.9

86) Medication abortion using “the abortion pill” has fewer steps than the simplest surgical method.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 208
Skill: Remembering
Section: Abortion
Learning Outcome: 6.9

87) Overseas adoptions can make it easier for Americans to adopt an infant rather than an older child.
Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 218
Skill: Remembering
Section: Infertility
Learning Outcome: 6.14
88) Overseas adoptions cost less than domestic adoptions.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 218
Skill: Remembering
Section: Infertility
Learning Outcome: 6.14

89) What factors do you think should be taken into consideration when planning a pregnancy? Provide information from the chapter to support your answer.
Answer: Couples should consider why they want to have a child. They should discuss whether they are ready to make the sacrifices necessary to bear and raise a child. In addition, they should examine whether they can financially afford a child. Finally, health should be assessed and both parents-to-be should avoid any substances that could lead to genetic damage.
Diff: 5 Page Ref: 209-210
Skill: Evaluating
Section: Looking Ahead to Pregnancy and Adulthood
Learning Outcome: 6.10

90) Explain the difference between abstinence and outercourse and the pros and cons of each. Provide information from the chapter to support your answer.
Answer: Abstinence means to deliberately avoid intercourse, but can include engaging in kissing, massage, and solitary masturbation. Abstinence can be 100 percent effective for birth control and against transmitting disease. Outercourse means engaging in activities such as oral-genital sex and mutual masturbation. Outercourse can be 100 percent effective for birth control but is not 100 percent effective against STIs.
Diff: 4 Page Ref: 203
Skill: Analyzing
Section: Behavioral Methods
Learning Outcome: 6.6

91) Do you think it is important for men to take similar health precautions as women when trying to conceive? Provide information from the chapter to support your answer.
Answer: Research suggests that a man’s exposure to chemicals influences the health of his future child. Some disorders can be traced to sperm damaged by chemicals. Sperm are naturally vulnerable to toxic chemicals and genetic damage.
Diff: 5 Page Ref: 209
Skill: Analyzing
Section: Looking Ahead to Pregnancy and Adulthood
Learning Outcome: 6.10

92) Why do you think sterilization is a common method of contraception for women of all ages in the United States?
Answer: Sterilization is permanent as opposed to other methods of contraception. It can be a method of contraception among married couples, as it prevents unplanned pregnancies among couples that do not want any children or more children.
Diff: 4 Page Ref: 204-205
Skill: Analyzing
Section: Surgical Methods
Learning Outcome: 6.7

Reviews

There are no reviews yet.

Write a review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top
Product has been added to your cart