Search

In Stock

Anatomy Physiology 7th Edition By PattonThibodeau – Test Bank

Instant delivery only

 

Original price was: $50.00.Current price is: $28.00.

SKU:tb1002009

Anatomy Physiology 7th Edition By PattonThibodeau – Test Bank

Patton and Thibodeau: Anatomy & Physiology, 7th Edition

Chapter 8: Skeletal System

Test Bank

TRUE/FALSE

1. The adult skeleton consists of 206 separate bones.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 216
TOP: Skeletal System Introduction

2. The term margin, as it relates to bone markings, means a tubelike opening or channel.

ANS: F DIF: Memorization
REF: Page 218 (Table 8-2) TOP: Divisions of the Skeleton

3. Bones of the appendicular skeleton form the brain case and vertebral column.

ANS: F DIF: Synthesis REF: Page 216
TOP: Divisions of the Skeleton

4. The upper extremities and the lower extremities are subdivisions of the axial skeleton.

ANS: F DIF: Synthesis REF: Page 218 (Table 8-2)
TOP: Divisions of the Skeleton

5. Mastoiditis, if untreated, may lead to inflammation of the brain or of its coverings.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 256
TOP: Mastoiditis

6. The two maxillae together serve as the keystone in the architecture of the face.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 232
TOP: Facial Bones

7. The lacrimal bones contain openings for the tear ducts.

ANS: T DIF: Application REF: Page 232 TOP: Facial Bones

8. The vomer forms part of the hard palate.

ANS: F DIF: Application REF: Page 232 TOP: Facial Bones

9. Fontanels are immovable joints between skull bones.

ANS: F DIF: Synthesis REF: Page 234 | Page 235
TOP: The Fetal Skull

10. The hyoid is unique in that it is the only bone in the body that does not form a joint with any other bone.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 235
TOP: Hyoid Bone

11. The five sacral vertebrae remain separate until about 40 years of age; at that point they fuse to form one wedge-shaped bone.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 237
TOP: Vertebral Column

12. Damage to the cribriform plate may also injure the olfactory nerves and cause a loss of the sense of smell.

ANS: T DIF: Application REF: Page 232 (Box 8-1)
TOP: The Cribriform Plate

13. The mandible and the temporal bone form the only movable joint within the structure of the face.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 232
TOP: Facial Bones

14. The lacrimal bone contains grooves for the paranasal sinuses.

ANS: F DIF: Application REF: Page 232 TOP: Facial Bones

15. An immovable joint in the skull is called a fontanel.

ANS: F DIF: Synthesis REF: Page 233 (Table 8-5)
TOP: Facial Bones

16. The blunt, cartilaginous lower tip of the sternum is called the xiphoid process.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 240
TOP: Sternum

17. There are five pairs of false ribs.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 240
TOP: Ribs

18. The shoulder girdle consists of the sternum, the clavicle, and the scapula.

ANS: F DIF: Application REF: Page 242 TOP: Upper Extremity

19. All shoulder movements involve the sternoclavicular joint.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 242
TOP: Upper Extremity

20. Costal cartilages provide cushions between the bodies of vertebrae.

ANS: F DIF: Synthesis REF: Page 240 (Table 8-6)
TOP: Sternum

21. The tubercle of each rib articulates with the vertebra’s body.

ANS: F DIF: Synthesis REF: Page 240 TOP: Ribs

22. There are 12 pairs of ribs.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 240
TOP: Ribs

23. The floating ribs do not articulate with any other bones.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 240
TOP: Ribs

24. The shoulder girdle consists of only the scapula and the clavicle.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 242
TOP: Upper Extremity

25. The humerus articulates proximally with the clavicle.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 243
TOP: Upper Extremity

26. Palpable bony landmarks are bones that can be touched and identified through the skin.

ANS: T DIF: Memorization
REF: Page 251 (Box 8-2) TOP: Palpable Bone Landmarks

27. The only bone of the wrist that is evident from the outside is the lunate.

ANS: F DIF: Synthesis REF: Page 246 TOP: Upper Extremity

28. Before childbirth, the symphysis pubis softens.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 247
TOP: Lower Extremity

29. The largest of the bones making up the innominate bone is the ischium.

ANS: F DIF: Synthesis REF: Page 247 TOP: Lower Extremity

30. The patella is the largest sesamoid bone in the body.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 249
TOP: Lower Extremity

31. One similarity between the structures of the foot and hand is the equivalent degrees of movement of both the thumb and the big toe.

ANS: F DIF: Application REF: Page 251 TOP: Lower Extremity

32. Young children’s bones have a greater risk of fracturing because of incompletely ossified bone.

ANS: F DIF: Application REF: Page 254
TOP: Cycle of Life: Skeletal System

33. Normal curvature of the spine is convex through the thoracic region and concave through the cervical and lumbar regions.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 257
TOP: Mechanisms of Disease

34. Kyphosis is often seen during pregnancy.

ANS: F DIF: Synthesis REF: Page 258
TOP: Mechanisms of Disease

35. The number of bones in the skeleton is constant from person to person.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 216
TOP: Introduction

36. There are more bones in the appendicular skeleton than in the axial skeleton.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 216
TOP: Divisions of the Skeleton

37. Infectious material can accumulate in the air space within the mastoid bone because it does not drain into the nose like other sinuses.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 256
TOP: Mastoiditis

38. The skull contains more than 25 bones.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 218
TOP: Skull

39. The face contains more bones than the cranium.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 224
TOP: Skull

40. Most of the facial bones are single (unpaired) bones.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 224
TOP: Skull

41. The joint connecting the two parietal bones and the frontal bone is called the coronal suture.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 230
TOP: Cranial Bones

42. The cribriform plate is part of the sphenoid bone.

ANS: F DIF: Memorization
REF: Page 232 (Box 8-1) TOP: The Cribriform Plate

43. Turbinates is another name for the inferior nasal conchae.

ANS: T DIF: Memorization
REF: Page 231 (Figure 8-9) TOP: Facial Bones

44. The sagittal suture joins the right and left parietal bones.

ANS: T DIF: Memorization
REF: Page 233 (Table 8-5) TOP: Cranial Bones

45. The dens is found on the first cervical vertebra, or atlas.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 237
TOP: Vertebral Column

46. The dens is found on the second cervical vertebra, or axis.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 237
TOP: Vertebral Column

47. Vertebroplasty is a procedure in which a type of “super glue” is injected into the spine to help heal broken vertebral bodies.

ANS: T DIF: Memorization
REF: Page 256 (Box 8-3) TOP: Vertebroplasty

48. The number of thoracic vertebra is the same as the number of ribs.

ANS: T DIF: Application REF: Page 239 | Page 241
TOP: Vertebral Column | Ribs

49. Floating ribs attach to neither the sternum nor the vertebral column.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 240
TOP: Ribs

50. The joint between the scapula and ribs is a fibrocartilage joint.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 242
TOP: Upper Extremity

51. The olecranon and coronoid fossae are markings of the scapula.

ANS: F DIF: Memorization
REF: Page 244 (Table 8-7) TOP: Upper Extremity

52. Only the radius has a direct articulation with the bones of the wrist.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 243
TOP: Upper Extremity

53. The wrist consists of six irregular carpal bones.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 246
TOP: Upper Extremity

54. The lesser trochanter is a marking of the tibia.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 249
TOP: Lower Extremity

55. Both the tibia and fibula articulate with the femur.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 249
TOP: Lower Extremity

56. When the knee is flexed, the patella can be easily distinguished.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 249
TOP: Lower Extremity

57. There are two arches of the foot—one lengthwise and one crosswise.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 251
TOP: Lower Extremity

58. An open fracture is also known as a compound fracture.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 256
TOP: Mechanisms of Disease

59. A dentate fracture involves the mandible or maxilla and results in tooth loss.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 256
TOP: Mechanisms of Disease

60. The parietal bone is involved in three sutures—the lambdoidal, the squamous, and the coronal.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 230
TOP: Cranial Bones

61. The bones of the skull form only sutures (immovable joints), not movable joints.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 232
TOP: Cranial Bones

62. Although the mandible seems to be one bone, it is the result of a fusion of two bones in infancy.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 232
TOP: Facial Bones

63. The term “blowout fracture” refers to a serious injury to the knee joint.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 232
TOP: Eye Orbits

64. The vomer bone forms immovable joints with four other bones—the sphenoid, the palatine, the ethmoid, and the frontal.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 232
TOP: Eye Orbits

65. False ribs attach only to the thoracic vertebrae.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 240
TOP: Ribs

66. The two bones of the lower arm are the ulna and radius, and the two bones of the lower leg are the tibia and fibula.

ANS: T DIF: Memorization
REF: Page 243 | Page 249 TOP: Upper Extremity | Lower Extremity

67. The frontal, parietal, temporal, and sphenoid bones are all considered cranial bones.

ANS: T DIF: Memorization
REF: Page 230 | Page 231 TOP: Cranial Bones

68. The maxilla is the largest and strongest bone of the face.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 232
TOP: Facial Bones

69. The cheek is shaped by the zygomatic bone underlying it.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 232
TOP: Facial Bones

70. The thumb has one fewer phalange than the other fingers.

ANS: T DIF: Memorization
REF: Page 246 (Figure 8-20) TOP: Upper Extremity

71. In the male, the subpubic angle is wider than it is in the female.

ANS: F DIF: Memorization
REF: Page 253 | Page 254 TOP: Skeletal Differences in Men and Women

72. In the female, the coccyx is more movable than it is in the male.

ANS: T DIF: Memorization
REF: Page 254 (Table 8-9) TOP: Skeletal Differences in Men and Women

MULTIPLE CHOICE

1. Which is not a part of the axial skeleton?
A. Rib
B. Vertebral column
C. Mandible
D. Clavicle

ANS: D DIF: Memorization
REF: Page 218 (Table 8-1) TOP: Divisions of the Skeleton

2. Which is not a part of the appendicular skeleton?
A. Coxal bones
B. Parietal bones
C. Radius
D. Clavicle

ANS: B DIF: Memorization
REF: Page 218 (Table 8-1) TOP: Divisions of the Skeleton

3. The axial skeleton consists of:
A. 60 bones.
B. 68 bones.
C. 74 bones.
D. 80 bones.

ANS: D DIF: Memorization
REF: Page 218 (Table 8-1) TOP: Divisions of the Skeleton

4. The appendicular skeleton consists of:
A. 102 bones.
B. 118 bones.
C. 126 bones.
D. 137 bones.

ANS: C DIF: Memorization
REF: Page 218 (Table 8-1) TOP: Divisions of the Skeleton

5. The term sinus, as it relates to bone markings, may be defined as a:
A. raised area or projection.
B. cavity within a bone.
C. tubelike opening or channel.
D. groove or elongated depression.

ANS: B DIF: Memorization
REF: Page 218 (Table 8-1) TOP: Divisions of the Skeleton

6. Which bone is a part of the axial skeleton?
A. Rib
B. Clavicle
C. Radius
D. Coxal bones

ANS: A DIF: Memorization
REF: Page 218 (Table 8-1) TOP: Divisions of the Skeleton

7. Which bone is a part of the appendicular skeleton?
A. Scapula
B. Vertebra
C. Parietal
D. Mandible

ANS: A DIF: Memorization
REF: Page 218 (Table 8-1) TOP: Divisions of the Skeleton

8. Which suture is between the occipital and parietal bones?
A. Squamous
B. Lambdoidal
C. Sagittal
D. Coronal

ANS: B DIF: Memorization
REF: Page 233 (Table 8-5) TOP: Cranial Bones

9. Mastoiditis is the inflammation of a sinus within which bone(s)?
A. Maxillae
B. Frontal
C. Sphenoid
D. Temporal

ANS: D DIF: Memorization REF: Page 256
TOP: Mastoiditis

10. Which skull bone articulates with the first vertebra?
A. Temporal
B. Occipital
C. Sphenoid
D. Ethmoid

ANS: B DIF: Memorization REF: Page 230
TOP: Cranial Bones

11. The upper parts of the nasal septum and the side walls of the nasal cavity are formed by which bone(s)?
A. Nasal
B. Sphenoid
C. Ethmoid
D. Maxillae

ANS: B DIF: Synthesis REF: Page 231 TOP: Cranial Bones

12. Which of the following is a true statement?
A. The ethmoid is a flat bone that lies anterior to the sphenoid.
B. The ethmoid is an irregular bone that lies posterior to the sphenoid but anterior to the nasal bones.
C. The ethmoid is an irregular bone that lies anterior to the sphenoid but posterior to the nasal bones.
D. The ethmoid is a short bone that lies anterior to the nasal bones.

ANS: C DIF: Memorization REF: Page 231
TOP: Cranial Bones

13. Which of the following bones does not articulate with the maxillae?
A. Palatine
B. Mandible
C. Inferior concha
D. Zygomatic

ANS: B DIF: Memorization REF: Page 232
TOP: Facial Bones

14. If the cribriform plate is damaged, there is a chance of:
A. infectious materials passing from the ear to the brain.
B. food passing from the mouth into the nose.
C. difficulty chewing.
D. infectious materials passing from the nose to the brain.

ANS: D DIF: Application REF: Page 232 (Box 8-1)
TOP: The Cribriform Plate

15. A fontanel can best be described as a(n):
A. bone in the skull.
B. unossified area in the infant’s skull.
C. articulation between two skull bones.
D. small opening.

ANS: B DIF: Memorization REF: Page 234
TOP: The Fetal Skull

16. The upper part of the sternum is called the:
A. costal cartilage.
B. xiphoid process.
C. body.
D. manubrium.

ANS: D DIF: Memorization REF: Page 240
TOP: Sternum

17. The skeletal framework of the neck consists of:
A. lumbar vertebrae.
B. thoracic vertebrae.
C. sacral vertebrae.
D. cervical vertebrae.

ANS: D DIF: Memorization REF: Page 237
TOP: Vertebral Column

18. The number of thoracic vertebrae is:
A. 5.
B. 7.
C. 10.
D. 12.

ANS: D DIF: Memorization REF: Page 237
TOP: Vertebral Column

19. All vertebrae except the sacrum and coccyx have a central opening called the:
A. spinous process.
B. vertebral foramen.
C. dens.
D. transverse process.

ANS: B DIF: Memorization REF: Page 237
TOP: Vertebral Column

20. The thoracic cage (the thorax) includes all of the following bones except:
A. the scapula.
B. 12 pairs of ribs.
C. the vertebral column.
D. the sternum.

ANS: A DIF: Synthesis REF: Page 240 TOP: Ribs

21. The layman’s name for the clavicle is the:
A. collarbone.
B. kneecap.
C. shinbone.
D. elbow.

ANS: A DIF: Memorization
REF: Page 243 (Table 8-7) TOP: Upper Extremity

22. The trochlea and capitulum can be described as:
A. markings on the scapula.
B. parts of the proximal end of the ulna.
C. distal portions of the humerus.
D. metacarpal bones.

ANS: C DIF: Application REF: Page 243 TOP: Upper Extremity

23. The human hand has greater dexterity than the forepaw of any animal because of the freely movable joint of the:
A. elbow.
B. shoulder.
C. wrist.
D. thumb.

ANS: D DIF: Application REF: Page 246 TOP: Upper Extremity

24. The ulna articulates proximally with the:
A. carpal bones.
B. humerus.
C. scapula.
D. none of the above.

ANS: B DIF: Memorization REF: Page 243
TOP: Upper Extremity

25. Metacarpal bones form the framework of the:
A. wrist.
B. hand.
C. ankle.
D. foot.

ANS: B DIF: Memorization REF: Page 246
TOP: Upper Extremity

26. The pisiform bone can be found in the:
A. wrist.
B. ankle.
C. neck.
D. skull.

ANS: A DIF: Memorization REF: Page 246
TOP: Upper Extremity

27. The structure above the pelvic inlet, which is bordered by muscle in the front and bone along the sides and back, is called the:
A. pelvic brim.
B. false pelvis.
C. pelvic girdle.
D. true pelvis.

ANS: B DIF: Memorization REF: Page 247
TOP: Lower Extremity

28. The anterior of the pelvic girdle is formed by the:
A. sacrum.
B. ilium.
C. ischium.
D. pubis.

ANS: D DIF: Synthesis REF: Page 247 TOP: Lower Extremity

29. During childbirth, a baby passes through an imaginary plane called the:
A. pelvic outlet.
B. symphysis pubis.
C. pelvic brim.
D. ilium.

ANS: A DIF: Synthesis REF: Page 247 TOP: Lower Extremity

30. The longest and heaviest bone in the body is the:
A. tibia.
B. fibula.
C. coxal.
D. femur.

ANS: D DIF: Memorization REF: Page 249
TOP: Lower Extremity

31. A person with a fractured patella would expect discomfort in the:
A. elbow.
B. knee.
C. head.
D. ankle.

ANS: B DIF: Application REF: Page 249 TOP: Lower Extremity

32. Which of the following is not a tarsal bone?
A. Cuneiform
B. Navicular
C. Scaphoid
D. Talus

ANS: C DIF: Application REF: Page 252 (Table 8-8)
TOP: Lower Extremity

33. Which of the following is not true?
A. The pubic arch in the male is less than a 90-degree angle.
B. The female facial area is more pronounced than that of the male.
C. The iliac crest is more flared in the female than in the male.
D. The male pelvic cavity is more narrow than that of the female.

ANS: B DIF: Synthesis REF: Page 254 (Table 8-9)
TOP: Skeletal Differences in Men and Women

34. A hunchback appearance of the thoracic region is probably caused by:
A. lordosis.
B. scoliosis.
C. kyphosis.
D. slipped disks.

ANS: C DIF: Memorization REF: Page 258
TOP: Mechanisms of Disease

35. Lateral curvature of the spine is called:
A. scoliosis.
B. lordosis.
C. kyphosis.
D. convexity.

ANS: A DIF: Memorization REF: Page 258
TOP: Mechanisms of Disease

Reviews

There are no reviews yet.

Write a review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top
Product has been added to your cart